Isprintaj recept
Tradicionalni đuveč s piletinom, povrćem i rižom, pečen u jednoj tepsiji. Sočno, mirisno i lagano jelo idealno za svakodnevni ručak.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja
Ključne riječi đuveč, đuveč recept, pileći đuveč, piletina s rižom
Vrijeme pripreme 20 minutes mins
Vrijeme kuhanja 40 minutes mins
Ukupno vrijeme 1 hour hr
Servings 4 osobe
Calories 360
Glavni sastojci:
- 500 g pilećeg mesa batak, karabatak ili bijelo meso
- 1 šolja riže 200 g
- 1 glavica crnog luka
- 1 čehno bijelog luka
- 2 mrkve
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 2 paradajza ili 200 ml paradajz-sosa
- 100 g graška
- 3 kašike ulja
Začini:
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- ½ kašičice origana ili timijana po želji
Tečnost:
- 500 ml pilećeg temeljca ili vode
Priprema sastojaka
Piletinu isjeći na manje komade.
Luk i bijeli luk sitno nasjeckati.
Mrkvu isjeći na kolutiće, paprike na trakice.
Paradajz oguliti (kratko potopiti u vrelu vodu), pa sitno isjeckati.
Dinstanje mesa i povrća
U tavi zagrijati ulje.
Dodati luk, bijeli luk i mrkvu, pa kratko dinstati.
Ubaciti piletinu i pržiti dok ne porumeni sa svih strana.
Dodati paprike, paradajz i grašak.
Začiniti solju, biberom, crvenom paprikom i origanom.
Dodavanje riže i tečnosti
Pečenje
Smjesu prebaciti u vatrostalnu posudu ili pleh.
Peći na 200°C oko 30–40 minuta, dok riža upije tečnost i piletina omekša.
-
Rižu uvijek isperi da ukloniš višak skroba – đuveč će biti rastresitiji.
-
Ako želiš da jelo bude sočnije, dodaj još 100–150 ml tečnosti pred kraj pečenja.
-
Tikvice, kukuruz, pa čak i krompir mogu se dodati za bogatiji okus.
-
Đuveč je još bolji sutradan jer se ukusi savršeno povežu.
-
Verzija s batacima i karabatacima je sočnija od bijelog mesa.