Voćna torta sa šlagom i biskvitom

Voćna torta sa šlagom i biskvitom je pravi klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Ovaj osvježavajući desert savršeno spaja mekan, domaći biskvit s laganim šlag kremom i raznobojnim voćem. Nije previše sladak, lako se pravi, a izgleda kao iz izloga.
Bilo da koristiš svježe voće ili ono iz kompota, ova torta će biti pun pogodak – i estetski i ukusom. Idealna je za proljeće, ljeto, rođendane i porodična okupljanja.
Sastojci:
Za biskvit:
-
4 jaja
-
4 kašike šećera
-
4 kašike brašna
-
1 prašak za pecivo
-
1 vanilin šećer
Za fil i dekoraciju:
-
500 ml slatke pavlake (ili šlag pjene)
-
2 kašike šećera u prahu (ili po ukusu)
-
300–400 g voća (jagode, borovnice, breskve, banane, kivi…)
-
Sok od narandže ili kompot za natapanje biskvita
Priprema:
1. Biskvit:
-
Umuti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta i svijetla.
-
Dodaj prosijano brašno s praškom za pecivo i lagano promiješaj.
-
Sipaj smjesu u podmazan i pobrašnjen kalup (ø 24 cm).
-
Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 15–20 minuta (provjeri čačkalicom).
-
Ohladi biskvit i po želji ga natopi sokom od narandže ili kompotom.
Fil i slaganje:
-
Umuti slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne dobiješ čvrst šlag.
-
Isijeci voće po želji (ako koristiš iz kompota, dobro ga ocijedi).
-
Premaži biskvit slojem šlaga, zatim rasporedi voće.
-
Po želji možeš napraviti još jedan sloj s biskvitom, šlagom i voćem (ako koristiš tanji biskvit).
-
Završni sloj ukrasi šlagom i dodatnim voćem.
Hlađenje:
-
Torta treba da stoji u frižideru najmanje 3 sata prije serviranja, idealno preko noći.
Savjeti i varijacije:
-
Voće: Kombinuj boje i teksture – jagode i borovnice za svježinu, kivi za kiselkastu notu, banane za kremastost.
-
Biskvit varijacije: Možeš dodati kašiku kakaa za čokoladni biskvit.
-
Zaleđeno voće: Ako koristiš zamrznuto voće, prvo ga odmrzni i ocijedi da ne razvodni tortu.
-
Tortice u čašama: Ako ne želiš praviti veliku tortu, koristi iste sastojke za mini verzije.