Šopska salata na bosanski način
Šopska salata je jedno od najomiljenijih jela na Balkanu, a u bosanskoj verziji donosi jednostavnost i svježinu uz blage lokalne prilagodbe. Priprema se najčešće ljeti, kada su paradajz i paprika najukusniji, ali je jednako rado viđena i kao prilog uz roštilj, pečenja ili lagani ručak tokom cijele godine.
Idealna je za brze obroke, porodična okupljanja i ljetna druženja – svježa, šarena i puna ukusa.
Sastojci:
-
3 srednja paradajza
-
2 zelene ili crvene paprike (babure)
-
1 manja glavica crvenog luka
-
100–150 g feta sira ili domaćeg slanog sira
-
Svježi krastavac (opcionalno)
-
So, po ukusu
-
Maslinovo ili suncokretovo ulje
-
Sirće ili limunov sok (po želji)
-
Svježi peršun za dekoraciju
Priprema:
-
Operite povrće i očistite ga od sjemenki i kore ako je potrebno.
-
Paradajz narežite na kockice ili kolutove, ovisno o preferencijama.
-
Papriku isijecite na trakice ili kockice.
-
Luk narežite na tanke kolutiće ili polumjesece.
-
(Opcionalno) Ogulite i isijecite krastavac na kolutiće.
-
Sve sastojke lagano izmiješajte u većoj zdjeli.
-
Posolite po ukusu i dodajte malo ulja i sirćeta ili limunovog soka.
-
Na vrh narendajte feta sir u obilnijem sloju.
-
Ukrasite sjeckanim peršunom i odmah poslužite.
Savjeti za serviranje i varijacije:
-
Umjesto fete možete koristiti domaći kravlji sir ili mladi sir ako volite blaži ukus.
-
Ako ne volite sirov luk, kratko ga potopite u hladnu vodu s malo sirćeta da omekša i izgubi jačinu.
-
Za bogatiju varijantu možete dodati masline ili nekoliko kapi balzamika.
-
Poslužite je dobro rashlađenu, uz komad domaćeg hljeba ili kao prilog uz roštilj.