Šopska salata - Recept

Šopska salata na bosanski način

Šopska salata je jedno od najomiljenijih jela na Balkanu, a u bosanskoj verziji donosi jednostavnost i svježinu uz blage lokalne prilagodbe. Priprema se najčešće ljeti, kada su paradajz i paprika najukusniji, ali je jednako rado viđena i kao prilog uz roštilj, pečenja ili lagani ručak tokom cijele godine.

Idealna je za brze obroke, porodična okupljanja i ljetna druženja – svježa, šarena i puna ukusa.

Sastojci:

  • 3 srednja paradajza

  • 2 zelene ili crvene paprike (babure)

  • 1 manja glavica crvenog luka

  • 100–150 g feta sira ili domaćeg slanog sira

  • Svježi krastavac (opcionalno)

  • So, po ukusu

  • Maslinovo ili suncokretovo ulje

  • Sirće ili limunov sok (po želji)

  • Svježi peršun za dekoraciju

Priprema:

  1. Operite povrće i očistite ga od sjemenki i kore ako je potrebno.

  2. Paradajz narežite na kockice ili kolutove, ovisno o preferencijama.

  3. Papriku isijecite na trakice ili kockice.

  4. Luk narežite na tanke kolutiće ili polumjesece.

  5. (Opcionalno) Ogulite i isijecite krastavac na kolutiće.

  6. Sve sastojke lagano izmiješajte u većoj zdjeli.

  7. Posolite po ukusu i dodajte malo ulja i sirćeta ili limunovog soka.

  8. Na vrh narendajte feta sir u obilnijem sloju.

  9. Ukrasite sjeckanim peršunom i odmah poslužite.

Savjeti za serviranje i varijacije:

  • Umjesto fete možete koristiti domaći kravlji sir ili mladi sir ako volite blaži ukus.

  • Ako ne volite sirov luk, kratko ga potopite u hladnu vodu s malo sirćeta da omekša i izgubi jačinu.

  • Za bogatiju varijantu možete dodati masline ili nekoliko kapi balzamika.

  • Poslužite je dobro rashlađenu, uz komad domaćeg hljeba ili kao prilog uz roštilj.

Recepti za salatu

Miješana salata sa rukolom

Salata sa tunjevinom

Francuska salata – ruska salata