Recept za šampitu – klasični kolač iz djetinjstva

Recept za šampitu vraća uspomene na djetinjstvo, slastičarne starog tipa i nedjeljne kolače na porodičnom stolu. Riječ je o jednostavnom, ali vrlo efektivnom kolaču koji spaja laganu, prozračnu pjenu od bjelanaca sa tankom korom i mirisom vanilije. Uprkos jednostavnosti sastojaka, šampita je kolač koji traži preciznost, ali rezultat je vrijedan svakog truda.

Recept za šampitu
Potrebna oprema
- Mikser
- Pleh (30x20 cm)
- Šerpa za agdu / sirup
- Špatula
- Papir za pečenje
Sastojci
Za koru:
- 4 žumanca
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
Za fil (pjenu):
- 4 bjelanca
- 200 g šećera
- 100 ml vode
- 1 vanilin šećer
Priprema
Kora:
- Umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne posvijetle. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i sve sjediniti.
- Izliti smjesu u pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 10–12 minuta, dok lagano ne porumeni. Ostaviti da se ohladi.
Agda / Sirup:
- U manjoj šerpi prokuhati šećer, vodu i vanilin šećer. Kuhati 5–6 minuta dok se ne formira gust sirup (test: kad se kap sirupa između dva prsta polako razvlači).
Pjena:
- Dok se sirup kuha, početi mutiti bjelanca. Kada počnu da se učvršćuju, polako dodavati vruć sirup uz neprekidno miksanje (najmanje 10 minuta) dok ne dobijete gustu, sjajnu pjenu.
- Premazati pjenu preko ohlađene kore i poravnati špatulom. Ostaviti da se hladi u frižideru najmanje 2 sata.
- Po želji, posuti šećerom u prahu prije služenja.
Napomene
- Bjelanca moraju biti sobne temperature radi boljeg mućenja.
- Koru možete peći i unaprijed i čuvati u frižideru.
- Ako želite višu šampitu, koristite manji pleh (npr. 20x20 cm).
Savjeti za odličnu šampitu
- Za najbolji rezultat, koristite svježa jaja, idealno domaća. Bjelanca ne smiju imati traga žumanca jer se inače neće dobro umutiti. Najbitniji dio recepta je vrući sirup koji se polako sipa u umućena bjelanca – to stvara stabilnu, gustu pjenu koja će zadržati oblik i teksturu.
- Šampita se reže oštrim nožem umočenim u vruću vodu kako bi rez bio čist. Kolač je najbolje poslužiti ohlađen, nakon što odstoji nekoliko sati u frižideru.
Recept za šampitu – Česta pitanja
1. Zašto mi se pjena “slegla”?
Najčešći razlog je nedovoljno dugo mućenje ili prerano sipanje sirupa. Takođe, ako se sirup prehladi – neće stvoriti stabilnu strukturu pjene.
2. Mogu li dodati limun u sirup?
Da, par kapi limuna može pojačati okus i pomoći stabilizaciji sirupa.
3. Može li se šampita zamrznuti?
Ne preporučuje se – bjelanca promijene teksturu nakon odmrzavanja.
4. Koliko dugo može stajati u frižideru?
Najbolja je unutar 2 dana, mada može stajati i do 3–4 dana uz pokrivanje folijom.
5. Šta ide uz šampitu?
Odlično ide uz crnu kafu, tursku ili espreso. Neki je služe i uz kuglu sladoleda od vanilije kao moderni twist.