Go Back
Šampita - Recept

Recept za šampitu

Isprintaj recept
Klasični kolač sa mekanom podlogom i laganom pjenom od bjelanaca – nezaobilazan na našim trpezama.
Vrsta jela desert, kolači
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi bjelanca, domaći recept, klasični kolač, kolač s jajima, šampita
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 15 minutes
Hlađenje 2 hours
Ukupno vrijeme 2 hours 35 minutes
Servings 12 osobe
Calories 200

Potrebna oprema

  • Mikser
  • Pleh (30x20 cm)
  • Šerpa za agdu / sirup
  • Špatula
  • Papir za pečenje

Sastojci

Za koru:

  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Za fil (pjenu):

  • 4 bjelanca
  • 200 g šećera
  • 100 ml vode
  • 1 vanilin šećer

Priprema

Kora:

  • Umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne posvijetle. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i sve sjediniti.
  • Izliti smjesu u pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 10–12 minuta, dok lagano ne porumeni. Ostaviti da se ohladi.

Agda / Sirup:

  • U manjoj šerpi prokuhati šećer, vodu i vanilin šećer. Kuhati 5–6 minuta dok se ne formira gust sirup (test: kad se kap sirupa između dva prsta polako razvlači).

Pjena:

  • Dok se sirup kuha, početi mutiti bjelanca. Kada počnu da se učvršćuju, polako dodavati vruć sirup uz neprekidno miksanje (najmanje 10 minuta) dok ne dobijete gustu, sjajnu pjenu.
  • Premazati pjenu preko ohlađene kore i poravnati špatulom. Ostaviti da se hladi u frižideru najmanje 2 sata.
  • Po želji, posuti šećerom u prahu prije služenja.

Napomene

  • Bjelanca moraju biti sobne temperature radi boljeg mućenja.
  • Koru možete peći i unaprijed i čuvati u frižideru.
  • Ako želite višu šampitu, koristite manji pleh (npr. 20x20 cm).