Recept za đuveč: Ukusno jelo sa piletinom i povrćem

Đuveč - Recept

Đuveč je jedno od najpraktičnijih i najukusnijih jela koje možeš pripremiti – sočna piletina, povrće i riža zajedno se peku u jednoj tepsiji, a rezultat je savršeno mekano, aromatično i bogato jelo koje vole svi. Idealan je za porodični ručak jer ne zahtijeva puno truda, a daje maksimalan ukus.

 

Đuveč - Recept

Recept za đuveč:

Isprintaj recept
Tradicionalni đuveč s piletinom, povrćem i rižom, pečen u jednoj tepsiji. Sočno, mirisno i lagano jelo idealno za svakodnevni ručak.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja
Ključne riječi đuveč, đuveč recept, pileći đuveč, piletina s rižom
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 40 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour
Servings 4 osobe
Calories 360

Sastojci

Glavni sastojci:

  • 500 g pilećeg mesa batak, karabatak ili bijelo meso
  • 1 šolja riže 200 g
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čehno bijelog luka
  • 2 mrkve
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 2 paradajza ili 200 ml paradajz-sosa
  • 100 g graška
  • 3 kašike ulja

Začini:

  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • ½ kašičice origana ili timijana po želji

Tečnost:

  • 500 ml pilećeg temeljca ili vode

Priprema

Priprema sastojaka

  • Piletinu isjeći na manje komade.
  • Luk i bijeli luk sitno nasjeckati.
  • Mrkvu isjeći na kolutiće, paprike na trakice.
  • Paradajz oguliti (kratko potopiti u vrelu vodu), pa sitno isjeckati.

Dinstanje mesa i povrća

  • U tavi zagrijati ulje.
  • Dodati luk, bijeli luk i mrkvu, pa kratko dinstati.
  • Ubaciti piletinu i pržiti dok ne porumeni sa svih strana.
  • Dodati paprike, paradajz i grašak.
  • Začiniti solju, biberom, crvenom paprikom i origanom.

Dodavanje riže i tečnosti

  • Rižu oprati pod hladnom vodom.
  • Dodati je u tavu i sve lagano promiješati.
  • Uliti temeljac ili vodu.

Pečenje

  • Smjesu prebaciti u vatrostalnu posudu ili pleh.
  • Peći na 200°C oko 30–40 minuta, dok riža upije tečnost i piletina omekša.

Posluživanje

  • Servirati toplo, uz domaći hljeb, sezonsku salatu ili kiselo mlijeko.

Napomene

  • Rižu uvijek isperi da ukloniš višak skroba – đuveč će biti rastresitiji.
  • Ako želiš da jelo bude sočnije, dodaj još 100–150 ml tečnosti pred kraj pečenja.
  • Tikvice, kukuruz, pa čak i krompir mogu se dodati za bogatiji okus.
  • Đuveč je još bolji sutradan jer se ukusi savršeno povežu.
  • Verzija s batacima i karabatacima je sočnija od bijelog mesa.

Pročitajte i ove recepte:

Recept za mantije

Recept za goveđi gulaš

Pileći paprikaš – recept i savjeti za pripremu

Česta pitanja o đuveču

Koju vrstu riže je najbolje koristiti za đuveč?

Najbolje je koristiti dugozrnu rižu jer ostaje rastresita i ne lijepi se.

Mogu li napraviti đuveč bez mesa?

Da — možeš dodati više povrća (tikvice, patlidžan, krompir, kukuruz) za odličan posni đuveč.

Zašto riža nekad ostane tvrda?

To se dešava ako nije bilo dovoljno tečnosti. Dodaj još 100–150 ml temeljca i produži pečenje 10 minuta.

Može li se koristiti smrznuto povrće?

Može, posebno grašak i paprika. Nema potrebe za odmrzavanjem.

Da li se ovo jelo može pripremiti unaprijed?

Može — pripremi sve i zapeci pred samo posluživanje. Odlično podnosi podgrijavanje.