Tradicionalni bosanski buredžici pripremljeni s domaćim jufkama ili gotovim korama, punjeni sočnim mesom i preliveni mirisnim mliječnim prelivom. Hrskavi, sočni i savršeni za svaku priliku.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Bosanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi bosanski buredžici, buredžici, buredžici recept, recept za buredžike
Vrijeme pripreme 45 minutesmins
Vrijeme kuhanja 35 minutesmins
Ukupno vrijeme 1 hourhr20 minutesmins
Servings 6osobe
Calories 310
Sastojci
Za tijesto:
500gbrašna
Prstohvat soli
3kašike ulja
Voda po potrebi
Za fil:
500gmljevenog mesa
2glavice crvenog lukasitno sjeckane
Prstohvat soli
Prstohvat bibera
Za premaz jufki:
Malo ulja
Malo putera
Za preliv:
500mlkiselog mlijeka ili jogurta
5–6 kašika pavlake ili kajmaka
4čehna bijelog lukasitno sjeckana
Prstohvat soli
Malo putera
Priprema
Priprema tijesta
U zdjeli pomiješaj brašno, so i ulje.
Dodaj vodu postepeno i mijesi dok ne dobiješ mekano tijesto.
Podijeli na 10 kuglica i ostavi da odmori 10 minuta.
Zatim još jednom kratko premijesi i ostavi dodatnih 10 minuta.
Razvijanje jufki
Svaku kuglicu razvaljaj u jufku veličine manjeg tanjira.
Pomiješaj rastopljeni puter i ulje pa premazuj svaku jufku.
Slaži ih jednu na drugu po 5 komada.
Razvuci veliki sloj i izreži na kvadrate oko 6×6 cm.
(Ako koristiš kupovne jufke, jednostavno nareži na kvadrate.)
Priprema fila
Na malo ulja prodinstaj crveni luk.
Dodaj mljeveno meso, so i biber.
Prži dok meso ne omekša i ne porumeni.
Ohladi.
Formiranje buredžika
Na svaki kvadrat tijesta stavi kašičicu fila.
Skupi krajeve prema sredini da formiraš mali zavežljaj.
Redaj u podmazanu tepsiju.
Pečenje
Pecite na 250°C 10 minuta, zatim smanjite na 220°C i pecite još 20 minuta.
Buredžici treba da dobiju lijepu zlatnu boju.
Preliv i završni korak
Pomiješaj jogurt/kiselo mlijeko, pavlaku, bijeli luk, so i malo putera.
Prelij preko vrućih buredžika.
Vratite u rernu još 3–4 minute da sve upije.
Napomene
Za bogatiji okus u fil možeš dodati i malo crvene paprike.
Jufke moraju biti jako tanke da buredžici ostanu meki iznutra, a hrskavi izvana.
Odlično se zamrzavaju – formirane buredžike složi u kesu i ispeci po potrebi.
Ako želiš jače zapečenu koricu, uključi grill zadnjih 3–5 minuta.