Brzi wok sa povrćem i piletinom - Recept

Recept za brzi wok sa povrćem i piletinom

Brzi wok sa povrćem i piletinom je savršen izbor kada želite pripremiti ukusan i zdrav obrok u manje od pola sata. Ovo jelo obiluje bojama, teksturama i hranjivim sastojcima, a uz dodatak laganog soja sosa i začina – postaje prava mala eksplozija ukusa.

Sastojci (za 2-3 osobe):

  • 300 g pileći file (bijelo meso)

  • 1 crvena paprika

  • 1 zelena paprika

  • 1 manja tikvica

  • 1 veća šargarepa

  • 1 crveni luk

  • 2-3 čehna bijelog luka

  • 2 kašike soja sosa

  • 1 kašika maslinovog ili susamovog ulja

  • 1 kašičica naribanog đumbira (opcionalno)

  • So i biber po ukusu

  • Prstohvat čilija (po želji)

  • Kuhani jasmin ili basmati pirinač za serviranje

Priprema:

  1. Pripremite sastojke: Piletinu isijecite na tanke trakice. Povrće operite i isijecite: paprike na trakice, tikvicu i šargarepu na štapiće, luk na polumjesece, a bijeli luk sitno nasjeckajte.

  2. Zagrijte wok tavu: Dodajte kašiku ulja i zagrijte na srednje jakoj vatri.

  3. Pržite piletinu: Ubacite piletinu u zagrijani wok i pržite 5-6 minuta dok ne porumeni. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.

  4. Pržite povrće: U istu tavu dodajte još malo ulja ako je potrebno. Prvo stavite crveni luk i šargarepu, pržite 2 minute, pa dodajte paprike, tikvicu, bijeli luk i đumbir. Pržite još 4-5 minuta – povrće treba da ostane blago hrskavo.

  5. Vratite piletinu: Vratite piletinu u wok, dodajte soja sos, biber, so i čili. Promiješajte sve zajedno i pržite još minut-dva da se ukusi povežu.

  6. Serviranje: Poslužite toplo preko kuhanog pirinča.

Savjeti:

  • Umjesto piletine možete koristiti tofu za vegetarijansku verziju.

  • Dodavanje klica od soje, brokolija ili gljiva dodatno obogaćuje jelo.

  • Za dodatni orijentalni šmek – pospite sjemenkama susama i par kapljica limunovog soka prije serviranja.