Recept za brzi wok sa povrćem i piletinom
Brzi wok sa povrćem i piletinom je savršen izbor kada želite pripremiti ukusan i zdrav obrok u manje od pola sata. Ovo jelo obiluje bojama, teksturama i hranjivim sastojcima, a uz dodatak laganog soja sosa i začina – postaje prava mala eksplozija ukusa.
Sastojci (za 2-3 osobe):
-
300 g pileći file (bijelo meso)
-
1 crvena paprika
-
1 zelena paprika
-
1 manja tikvica
-
1 veća šargarepa
-
1 crveni luk
-
2-3 čehna bijelog luka
-
2 kašike soja sosa
-
1 kašika maslinovog ili susamovog ulja
-
1 kašičica naribanog đumbira (opcionalno)
-
So i biber po ukusu
-
Prstohvat čilija (po želji)
-
Kuhani jasmin ili basmati pirinač za serviranje
Priprema:
-
Pripremite sastojke: Piletinu isijecite na tanke trakice. Povrće operite i isijecite: paprike na trakice, tikvicu i šargarepu na štapiće, luk na polumjesece, a bijeli luk sitno nasjeckajte.
-
Zagrijte wok tavu: Dodajte kašiku ulja i zagrijte na srednje jakoj vatri.
-
Pržite piletinu: Ubacite piletinu u zagrijani wok i pržite 5-6 minuta dok ne porumeni. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.
-
Pržite povrće: U istu tavu dodajte još malo ulja ako je potrebno. Prvo stavite crveni luk i šargarepu, pržite 2 minute, pa dodajte paprike, tikvicu, bijeli luk i đumbir. Pržite još 4-5 minuta – povrće treba da ostane blago hrskavo.
-
Vratite piletinu: Vratite piletinu u wok, dodajte soja sos, biber, so i čili. Promiješajte sve zajedno i pržite još minut-dva da se ukusi povežu.
-
Serviranje: Poslužite toplo preko kuhanog pirinča.
Savjeti:
-
Umjesto piletine možete koristiti tofu za vegetarijansku verziju.
-
Dodavanje klica od soje, brokolija ili gljiva dodatno obogaćuje jelo.
-
Za dodatni orijentalni šmek – pospite sjemenkama susama i par kapljica limunovog soka prije serviranja.