Go Back
Bosanski ćevap - recept

Bosanski ćevap

Isprintaj recept
Recept za bosanski ćevap - autentičan okus za jedno od najpoznatijih jela tradicionalne kuhinje Bosne i Hercegovine
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi ćevapi, somun
Vrijeme pripreme 10 minutes
Vrijeme kuhanja 15 minutes
Vrijeme mariniranja 6 hours
Ukupno vrijeme 7 hours
Servings 4

Sastojci

  • 500 g junetine najbolje od vrata ili plećke
  • 500 g janjetine po mogućnosti od buta
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli ili po ukusu
  • 100 ml hladne vode ili kisele vode
  • 1 čehno bijelog luka po želji – neki recepti ga ne koriste

Priprema

  • Pripremi meso: Operi meso, očisti od žilica i samelji ga dva puta. Koristi meso koje ima malo masnoće radi boljeg ukusa.
  • Začini smjesu: Dodaj so i sodu bikarbonu, a po želji i sitno nariban bijeli luk. Dobro izmiješaj rukom.
  • Odmor smjese: Pokrij smjesu i ostavi je u frižideru najmanje 6 sati, najbolje preko noći.
  • Dodaj vodu i oblikuj ćevape: Neposredno prije pečenja dodaj hladnu vodu i još jednom dobro izmijesi. Vlažnim rukama ili uz pomoć spravice za ćevape, oblikuj valjke dužine 6–8 cm.
  • Ispeci ćevape: Peci na roštilju ili tavi, ravnomjerno okrećući dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Napomene

Kombinacija junetine i janjetine je ključ za autentični ukus.