Recept za bosanski ćevap - autentičan okus za jedno od najpoznatijih jela tradicionalne kuhinje Bosne i Hercegovine
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi ćevapi, somun
Vrijeme pripreme 10 minutesmins
Vrijeme kuhanja 15 minutesmins
Vrijeme mariniranja 6 hourshrs
Ukupno vrijeme 7 hourshrs
Servings 4
Sastojci
500gjunetinenajbolje od vrata ili plećke
500gjanjetinepo mogućnosti od buta
1kašičica sode bikarbone
1kašičica soliili po ukusu
100mlhladne vodeili kisele vode
1čehno bijelog lukapo želji – neki recepti ga ne koriste
Priprema
Pripremi meso: Operi meso, očisti od žilica i samelji ga dva puta. Koristi meso koje ima malo masnoće radi boljeg ukusa.
Začini smjesu: Dodaj so i sodu bikarbonu, a po želji i sitno nariban bijeli luk. Dobro izmiješaj rukom.
Odmor smjese: Pokrij smjesu i ostavi je u frižideru najmanje 6 sati, najbolje preko noći.
Dodaj vodu i oblikuj ćevape: Neposredno prije pečenja dodaj hladnu vodu i još jednom dobro izmijesi. Vlažnim rukama ili uz pomoć spravice za ćevape, oblikuj valjke dužine 6–8 cm.
Ispeci ćevape: Peci na roštilju ili tavi, ravnomjerno okrećući dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Napomene
Kombinacija junetine i janjetine je ključ za autentični ukus.