Grah sa suhim mesom - Recept

Grah sa suhim mesom – Tradicionalni recept

Grah sa suhim mesom je jedno od najpoznatijih i najvoljenijih jela na kašiku (variva) bosanske kuhinje. Ovaj bogati obrok često se priprema u hladnijim mjesecima jer je hranjiv i zadovoljavajući. Sa suhim mesom, često mesom od ovce ili govedine, grah postaje prava energetska bomba. Evo kako se priprema ovo ukusno i zasitno jelo na tradicionalni način:

Sastojci:

  • 500 g graha (bijeli ili crni grah)

  • 400 g suhog mesa (goveđe ili ovčije)

  • 1 glavica crnog luka

  • 2 čehna bijelog luka

  • 1 kašičica mljevene crvene paprike

  • 2 lovorova lista

  • 1 šolja paradajz pirea (ili 2 zrela paradajza)

  • So i biber po ukusu

  • 2 kašičice biljnog začina (po želji)

  • 1 kašičica ulja

  • 1,5 litra vode (ili povrtnog bujona)

Priprema:

  1. Priprema graha:
    Grah je najbolje prethodno potopiti u vodu i ostaviti da odstoji nekoliko sati, a najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći. Nakon toga, isperite ga dobro i stavite u veliki lonac.

  2. Kuhanje suhog mesa:
    Suho meso operite, a zatim ga stavite u lonac sa vodom. Kuhati ga na srednje jakoj vatri dok ne omekša (oko 1,5 sat). Meso mora biti mekano kako bi se moglo lahko odvojiti od kosti i usitniti. Kad je gotovo, izvadite meso iz lonca i ostavite da se ohladi. Sačuvajte vodu u kojoj se meso kuhalo, jer će ona biti osnova za kuhanje graha.

  3. Priprema povrća:
    U drugom loncu zagrijte malo ulja i propržite sitno isjeckanu glavicu crnog luka. Kad luk postane staklast, dodajte sitno isjeckan bijeli luk i crvenu papriku. Pržite još nekoliko minuta dok ne osjetite miris začina.

  4. Spajanje graha i povrća:
    U lonac sa proprženim povrćem, dodajte isprani grah, prethodno pripremljeno meso, lovorov list, paradajz pire i začine. Dodajte vodu u kojoj se kuhalo suho meso i još vode po potrebi, tako da sve bude dobro prekriveno. Kuhajte grah na srednje jakoj vatri oko 1-1,5 sat, povremeno miješajući. Grah treba biti mekan, a jelo bogato i aromatično.

  5. Završna priprema:
    Kada je grah kuhan, dodajte so i biber po ukusu. Ako želite da jelo bude pikantnije, možete dodati još malo mljevene crvene paprike. Uklonite lovorove listove, jer će biti suvišni za posluživanje.

  6. Serviranje:
    Grah sa suhim mesom se obično servira uz domaći hljeb, i idealan je obrok za hladnije dane.

Savjeti za pripremu graha sa suhim mesom:

  • So i začini: Dodavanje soli i začina je najbolje na kraju kuhanja kako bi se spriječilo da grah postane tvrd.

  • Vrsta mesa: Ako nemate suho meso, možeš koristiti dimljeno meso ili čak svježe meso, ali suho meso daje poseban, bogat okus.

  • Konzistencija jela: Ako volite gušći grah, možete malo zgnječiti dio graha prije nego što ga poslužite, tako da jelo postane kremastije.

  • Brži način: Ako nematevremena da potopite grah preko noći, možete koristiti instant grah, ali će kuhanje biti brže i neće biti isti pun okus.

Ovaj recept za varivo je jednostavan, ali pruža bogatstvo okusa koje je karakteristično za bosansku kuhinju. Grah sa suhim mesom može biti samostalno jelo ili prilog uz drugo meso, ali je u svakom slučaju nezaobilazni dio mnogih trpeza u Bosni i Hercegovini.

Similar Posts