Isprintaj recept
Jednostavne i sočne domaće šnicle, hrskave izvana i mekane iznutra, idealne za brz i ukusan ručak.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi domaće šnicle, panirane šnicle, pohovane šnicle, šnicle recept, šnicle s jajima
Vrijeme pripreme 15 minutes mins
Vrijeme kuhanja 15 minutes mins
Ukupno vrijeme 30 minutes mins
Servings 4 osobe
Calories 430
- 500 g mesa junetina, teletina ili piletina
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica mljevene paprike
- 1 jaje
- 50 ml mlijeka ili jogurta
- 100 g prezli
- Ulje za prženje
Paniranje
U prvom tanjiru pomiješajte brašno, biber i mljevenu papriku.
U drugom tanjiru umutite jaje sa mlijekom ili jogurtom.
Treći tanjir napunite prezlama.
Prženje
Svaku šniclu prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje, pa u prezle.
Pržite na srednje jakoj vatri u zagrijanom ulju, dok ne porumene.
Odmastiti i servirati
Gotove šnicle stavite na papirni ubrus da upije višak ulja.
Poslužite uz pire krompir, rižu, krompir salatu ili svježu salatu.
-
Juneće šnicle možete marinirati 1–2 sata u mlijeku ili jogurtu da omekšaju.
-
Ne pretrpavajte tavu kako se šnicle ne bi „kuhale“ umjesto pržile.
-
Prezlama možete dodati malo naribanog tvrdog sira za još bolji okus.
-
Za zdraviju verziju ispecite u rerni na 200°C oko 25 minuta.