Home » Ćufte u sosu: Tradicionalni recept koji svi vole
Recept

Ćufte u sosu: Tradicionalni recept koji svi vole

Ćufte u sosu - Recept

Ćufte u sosu su pravo tradicionalno jelo koje gotovo svi vole — jednostavno za pripremu, bogato ukusima i savršeno uz pire krompir, rižu ili svježi hljeb. Sočne kuglice od mljevenog mesa, začina i hljeba kuhane u aromatičnom sosu idealne su za svaki porodični ručak.

Donosimo provjeren recept za domaće ćufte u sosu koje će vam sigurno uspjeti!

Sastojci

Za ćufte:

  • 500 g mljevenog mesa (najbolje miješano goveđe i juneće)

  • 1 manja glavica crvenog luka (sitno sjeckana)

  • 1 jaje

  • 2 kašike prezle (ili malo starog hljeba natopljenog u mlijeko)

  • So, biber po ukusu

  • Prstohvat suhog peršuna

  • Prstohvat crvene paprike

Za sos:

  • 1-2 kašike ulja

  • 1 kašika brašna

  • 1 kašičica mljevene crvene paprike

  • 400 ml vode ili supe

  • So, biber po ukusu

  • (po želji) malo paradajz pirea ili pavlake za bogatiji sos

Priprema

  1. Priprema ćufti:
    U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, sitno sjeckani luk, jaje, prezlu i začine.
    Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktno tijesto. Oblikujte male kuglice veličine oraha.

  2. Prženje ćufti:
    Na malo ulja kratko propržite ćufte sa svih strana, samo da dobiju laganu koricu. Nije potrebno potpuno ih ispržiti jer će se kuhati u sosu.

  3. Priprema sosa:
    U istu tavu dodajte još malo ulja ako je potrebno.
    Dodajte kašiku brašna i kratko propržite da porumeni. Umiješajte crvenu papriku, zatim lagano sipajte vodu ili supu uz stalno miješanje da se ne stvore grudvice.

  4. Kuhanje ćufti:
    Vratite ćufte u sos, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20-25 minuta dok ćufte ne omekšaju, a sos se zgusne.
    Po potrebi dodajte još malo vode tokom kuhanja.

  5. Po želji:
    Pred kraj kuhanja možete dodati kašiku paradajz pirea ili pavlake za kremastiji sos.

Savjeti

  • Ćufte u sosu najbolje su kada ih ostavite da odstoje 10-ak minuta prije serviranja, kako bi upile još više ukusa.
  • Odlično se slažu sa pire krompirom, kuhanim krompirom, rižom ili samo sa komadom svježeg domaćeg hljeba.

Domaće ćufte u sosu su klasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode. Brze za pripremu, zasitne i pune ukusa, ove ćufte će sigurno postati redovan gost na vašem stolu!