Ćufte u sosu su pravo tradicionalno jelo koje gotovo svi vole — jednostavno za pripremu, bogato ukusima i savršeno uz pire krompir, rižu ili svježi hljeb. Sočne kuglice od mljevenog mesa, začina i hljeba kuhane u aromatičnom sosu idealne su za svaki porodični ručak.
Donosimo provjeren recept za domaće ćufte u sosu koje će vam sigurno uspjeti!
Sastojci
Za ćufte:
500 g mljevenog mesa (najbolje miješano goveđe i juneće)
1 manja glavica crvenog luka (sitno sjeckana)
1 jaje
2 kašike prezle (ili malo starog hljeba natopljenog u mlijeko)
So, biber po ukusu
Prstohvat suhog peršuna
Prstohvat crvene paprike
Za sos:
1-2 kašike ulja
1 kašika brašna
1 kašičica mljevene crvene paprike
400 ml vode ili supe
So, biber po ukusu
(po želji) malo paradajz pirea ili pavlake za bogatiji sos
Priprema
Priprema ćufti:
U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, sitno sjeckani luk, jaje, prezlu i začine.
Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktno tijesto. Oblikujte male kuglice veličine oraha.Prženje ćufti:
Na malo ulja kratko propržite ćufte sa svih strana, samo da dobiju laganu koricu. Nije potrebno potpuno ih ispržiti jer će se kuhati u sosu.Priprema sosa:
U istu tavu dodajte još malo ulja ako je potrebno.
Dodajte kašiku brašna i kratko propržite da porumeni. Umiješajte crvenu papriku, zatim lagano sipajte vodu ili supu uz stalno miješanje da se ne stvore grudvice.Kuhanje ćufti:
Vratite ćufte u sos, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20-25 minuta dok ćufte ne omekšaju, a sos se zgusne.
Po potrebi dodajte još malo vode tokom kuhanja.Po želji:
Pred kraj kuhanja možete dodati kašiku paradajz pirea ili pavlake za kremastiji sos.
Savjeti
- Ćufte u sosu najbolje su kada ih ostavite da odstoje 10-ak minuta prije serviranja, kako bi upile još više ukusa.
- Odlično se slažu sa pire krompirom, kuhanim krompirom, rižom ili samo sa komadom svježeg domaćeg hljeba.
Domaće ćufte u sosu su klasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode. Brze za pripremu, zasitne i pune ukusa, ove ćufte će sigurno postati redovan gost na vašem stolu!