Sočne ćufte od mljevenog mesa u bogatom sosu, idealno domaće jelo za ručak ili večeru.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi ajvar recept, ćufte, ćufte u sosu, domaće ćufte
Vrijeme pripreme 15 minutesmins
Vrijeme kuhanja 25 minutesmins
Vrijeme pripreme i kuhanja 40 minutesmins
Ukupno vrijeme 40 minutesmins
Servings 4
Calories 350
Potrebna oprema
zdjela
Tava
Sastojci
Za ćufte:
500gmljevenog mesanajbolje miješano goveđe i juneće
1manja glavica crvenog lukasitno sjeckana
1jaje
2kašike prezleili malo starog hljeba natopljenog u mlijeko
So i biber po ukusu
Prstohvat suhog peršuna
Prstohvat crvene paprike
Za sos:
1do 2 kašike ulja
1kašika brašna
1kašičica mljevene crvene paprike
400mlvode ili supe
So i biber po ukusu
po želji malo paradajz pirea ili pavlake za bogatiji sos
Priprema
Priprema ćufti:
U velikoj posudi pomiješajte mljeveno meso, sitno sjeckani luk, jaje, prezlu i začine. Dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktno tijesto. Oblikujte male kuglice veličine oraha.
Prženje ćufti:
Na malo ulja kratko propržite ćufte sa svih strana, samo da dobiju laganu koricu. Nije potrebno potpuno ih ispržiti jer će se kuhati u sosu.
Priprema sosa:
U istu tavu dodajte još malo ulja ako je potrebno. Dodajte kašiku brašna i kratko propržite da porumeni. Umiješajte crvenu papriku, zatim lagano sipajte vodu ili supu uz stalno miješanje da se ne stvore grudvice.
Kuhanje ćufti:
Vratite ćufte u sos, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20–25 minuta dok ćufte ne omekšaju, a sos se zgusne. Po potrebi dodajte još malo vode tokom kuhanja.
Po želji:
Pred kraj kuhanja možete dodati kašiku paradajz pirea ili pavlake za kremastiji sos.
Napomene
Ćufte su sočnije ako koristite meso sa 15–20% masnoće.
Prezlu možete zamijeniti starim hljebom natopljenim u mlijeko.
Po želji dodajte začine po ukusu – peršun, crvenu papriku, ljutu papriku.
Poslužite sa pire krompirom, rižom ili domaćim hljebom.