Go Back
Ćufte u sosu - Recept

Ćufte u sosu – recept

Isprintaj recept
Sočne ćufte od mljevenog mesa u bogatom sosu, idealno domaće jelo za ručak ili večeru.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi ajvar recept, ćufte, ćufte u sosu, domaće ćufte
Vrijeme pripreme 15 minutes
Vrijeme kuhanja 25 minutes
Vrijeme pripreme i kuhanja 40 minutes
Ukupno vrijeme 40 minutes
Servings 4
Calories 350

Potrebna oprema

  • zdjela
  • Tava

Sastojci

Za ćufte:

  • 500 g mljevenog mesa najbolje miješano goveđe i juneće
  • 1 manja glavica crvenog luka sitno sjeckana
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezle ili malo starog hljeba natopljenog u mlijeko
  • So i biber po ukusu
  • Prstohvat suhog peršuna
  • Prstohvat crvene paprike

Za sos:

  • 1 do 2 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • 400 ml vode ili supe
  • So i biber po ukusu
  • po želji malo paradajz pirea ili pavlake za bogatiji sos

Priprema

Priprema ćufti:

  • U velikoj posudi pomiješajte mljeveno meso, sitno sjeckani luk, jaje, prezlu i začine. Dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktno tijesto. Oblikujte male kuglice veličine oraha.

Prženje ćufti:

  • Na malo ulja kratko propržite ćufte sa svih strana, samo da dobiju laganu koricu. Nije potrebno potpuno ih ispržiti jer će se kuhati u sosu.

Priprema sosa:

  • U istu tavu dodajte još malo ulja ako je potrebno. Dodajte kašiku brašna i kratko propržite da porumeni. Umiješajte crvenu papriku, zatim lagano sipajte vodu ili supu uz stalno miješanje da se ne stvore grudvice.

Kuhanje ćufti:

  • Vratite ćufte u sos, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20–25 minuta dok ćufte ne omekšaju, a sos se zgusne. Po potrebi dodajte još malo vode tokom kuhanja.

Po želji:

  • Pred kraj kuhanja možete dodati kašiku paradajz pirea ili pavlake za kremastiji sos.

Napomene

  • Ćufte su sočnije ako koristite meso sa 15–20% masnoće.
  • Prezlu možete zamijeniti starim hljebom natopljenim u mlijeko.
  • Po želji dodajte začine po ukusu – peršun, crvenu papriku, ljutu papriku.
  • Poslužite sa pire krompirom, rižom ili domaćim hljebom.