Paprika je jedno od najraznovrsnijih povrća u kulinarstvu. Dolazi u različitim bojama, oblicima i intenzitetima ukusa, od blagih i slatkih do ljutih sorti. Osim što se konzumira svježa, često se suši i melje u začin koji daje specifičnu aromu mnogim jelima.
Osnovne informacije
- Porodica: Solanaceae (pomoćnice)
- Poreklo: Srednja i Južna Amerika
- Nutritivna vrijednost (na 100 g svježe paprike):
- Kalorije: 31 kcal
- Ugljikohidrati: 6 g
- Proteini: 1 g
- Masti: 0,3 g
- Vlakna: 2 g
- Vitamini i minerali: Vitamin C, A, B6, kalij, folna kiselina
- Vrste paprike: babura, roga, feferon, čili, habanero, jalapeño
Upotreba paprika u kuhinji
Paprike su nezaobilazne u mnogim kuhinjama svijeta. Može se koristiti svježa, pečena, punjena, sušena i mljevena. Evo nekoliko popularnih načina upotrebe:
- Svježe paprikea – u salatama, sendvičima i kao hrskava grickalica
- Pečene paprike – koristi se u ajvaru i raznim namazima
- Punjena paprika – klasično jelo punjeno mesom i rižom
- Sušena i mljevena paprika – kao začin (slatka, dimljena ili ljuta paprika)
- Paprika u varivima – daje bogat ukus supama i gulašima
Čuvanje i skladištenje paprika
Svježu papriku najbolje je čuvati u frižideru na temperaturi od 7-10°C, gdje može ostati svježa do sedam dana. Sušena paprika i mljeveni začin trebaju se čuvati na suhom i tamnom mjestu u hermetički zatvorenim posudama kako bi se očuvala aroma.
Zanimljivosti
- Crvenepaprike sadrže više vitamina C od narandže.
- Ljute paprike sadrže kapsaicin, koji potiče metabolizam i sagorijevanje kalorija.
- Paprike dolaze u različitim bojama, a svaka boja ima specifičan nutritivni sastav.
- Najljuće paprike na svijetu mjere se po Skovilu (Scovilleova ljestvica ljutine).
Praktični savjet
Ako želite da pečene paprike zadrže svoj intenzivan okus, odmah nakon pečenja je stavite u zatvorenu posudu ili kesu na nekoliko minuta. Para će omekšati kožicu i olakšati guljenje, a aroma će biti još bogatija.