Home » Paprika – od svježe salate do suhog začina
Namirnice

Paprika – od svježe salate do suhog začina

Paprika

Paprika je jedno od najraznovrsnijih povrća u kulinarstvu. Dolazi u različitim bojama, oblicima i intenzitetima ukusa, od blagih i slatkih do ljutih sorti. Osim što se konzumira svježa, često se suši i melje u začin koji daje specifičnu aromu mnogim jelima.

Osnovne informacije

  • Porodica: Solanaceae (pomoćnice)
  • Poreklo: Srednja i Južna Amerika
  • Nutritivna vrijednost (na 100 g svježe paprike):
    • Kalorije: 31 kcal
    • Ugljikohidrati: 6 g
    • Proteini: 1 g
    • Masti: 0,3 g
    • Vlakna: 2 g
    • Vitamini i minerali: Vitamin C, A, B6, kalij, folna kiselina
  • Vrste paprike: babura, roga, feferon, čili, habanero, jalapeño

Upotreba paprika u kuhinji

Paprike su nezaobilazne u mnogim kuhinjama svijeta. Može se koristiti svježa, pečena, punjena, sušena i mljevena. Evo nekoliko popularnih načina upotrebe:

  • Svježe paprikea – u salatama, sendvičima i kao hrskava grickalica
  • Pečene paprike – koristi se u ajvaru i raznim namazima
  • Punjena paprika – klasično jelo punjeno mesom i rižom
  • Sušena i mljevena paprika – kao začin (slatka, dimljena ili ljuta paprika)
  • Paprika u varivima – daje bogat ukus supama i gulašima
  Krompir – od priloga do glavnog jela

Čuvanje i skladištenje paprika

Svježu papriku najbolje je čuvati u frižideru na temperaturi od 7-10°C, gdje može ostati svježa do sedam dana. Sušena paprika i mljeveni začin trebaju se čuvati na suhom i tamnom mjestu u hermetički zatvorenim posudama kako bi se očuvala aroma.

Zanimljivosti

  • Crvenepaprike sadrže više vitamina C od narandže.
  • Ljute paprike sadrže kapsaicin, koji potiče metabolizam i sagorijevanje kalorija.
  • Paprike dolaze u različitim bojama, a svaka boja ima specifičan nutritivni sastav.
  • Najljuće paprike na svijetu mjere se po Skovilu (Scovilleova ljestvica ljutine).

Praktični savjet

Ako želite da pečene paprike zadrže svoj intenzivan okus, odmah nakon pečenja je stavite u zatvorenu posudu ili kesu na nekoliko minuta. Para će omekšati kožicu i olakšati guljenje, a aroma će biti još bogatija.

  Šljiva - Osnova za pekmez i razne kolače