Domaće šnicle – Najbolji recept i savjeti za sočne šnicle
Domaće šnicle su klasično jelo koje se priprema brzo, jednostavno i uvijek bude pun pogodak za ručak ili večeru. Hrskava panirana korica i sočna unutrašnjost čine ih omiljenim izborom u mnogim domaćinstvima. Odlične su uz pire krompir, rižu, salatu ili sezonsko povrće, a ovaj provjereni recept garantuje odlične šnicle svaki put.

Domaće šnicle – recept
Sastojci
- 500 g mesa junetina, teletina ili piletina
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica mljevene paprike
- 1 jaje
- 50 ml mlijeka ili jogurta
- 100 g prezli
- Ulje za prženje
Priprema
Priprema mesa
- Meso izrežite na šnicle debljine oko 1 cm.
- Blago ih istanjite tučkom za meso i posolite sa obje strane.
Paniranje
- U prvom tanjiru pomiješajte brašno, biber i mljevenu papriku.
- U drugom tanjiru umutite jaje sa mlijekom ili jogurtom.
- Treći tanjir napunite prezlama.
Prženje
- Svaku šniclu prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje, pa u prezle.
- Pržite na srednje jakoj vatri u zagrijanom ulju, dok ne porumene.
Odmastiti i servirati
- Gotove šnicle stavite na papirni ubrus da upije višak ulja.
- Poslužite uz pire krompir, rižu, krompir salatu ili svježu salatu.
Napomene
- Juneće šnicle možete marinirati 1–2 sata u mlijeku ili jogurtu da omekšaju.
- Ne pretrpavajte tavu kako se šnicle ne bi „kuhale“ umjesto pržile.
- Prezlama možete dodati malo naribanog tvrdog sira za još bolji okus.
- Za zdraviju verziju ispecite u rerni na 200°C oko 25 minuta.
Pročitajte i ove recepte:
Mesna pogača – Recept
Recept za buredžike
Pileći bataci s medom i senfom
Česta pitanja o domaćim šniclama
Najčešće se koristi teletina ili piletina jer su mekše, ali i juneće meso je odličan izbor uz kratku marinadu.
Nemoj ih pržiti predugo i obavezno ih odmastiti na papirnom ubrusu kako bi zadržale sokove.
Da, mogu. Pecite ih 25 minuta na 200°C i okrenite na pola pečenja.
Najčešće zato što meso nije dobro osušeno ili je paniranje rađeno prebrzo bez dobrog prianjanja.
Naravno – najbolje je zamrznuti već ispanirane ali nepržene šnicle; samo ih složite između folija.
