Pileći bataci s medom i senfom
Pileći bataci s medom i senfom jedno su od onih jela koja izgledaju kao da si proveo sate u kuhinji, a zapravo se spremaju brzo i jednostavno. Kombinacija meda, senfa i blage kiselosti limunovog soka daje savršeno balansiran sos koji se tokom pečenja karamelizira i stvara neodoljivu zlatnu koricu. Ovo jelo je idealno za ručak, večeru ili kada želiš uz malo truda napraviti nešto efektno i ukusno.

Pileći bataci s medom i senfom
Potrebna oprema
- Posuda za marinadu
- Tepsija ili vatrostalna posuda
Sastojci
Piletina
- 8 pilećih bataka
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 1 kašika ulja
Marinada od meda i senfa
- 3 kašike meda
- 2 kašike senfa dijon ili blagi
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika soja sosa opcionalno, daje dubinu
- 2 čehna bijelog luka protisnuta
- Sok od ½ limuna
- ½ kašičice mljevene paprike
- ½ kašičice suhog timijana ili origana
Priprema
Priprema bataka
- Operi i osuši pileće batake. Posoli, pobiberi i lagano premaži uljem. Ostavi sa strane.
Priprema marinade
- U posudi pomiješaj med, senf, maslinovo ulje, bijeli luk, limunov sok, so, biber, papriku i timijan. Sve sjedini u glatku marinadu.
Mariniranje mesa
- Prelij batake marinadom i dobro ih utrljaj sa svih strana.
- Idealno je ostaviti 30 minuta da odstoje (nije obavezno).
Pečenje u rerni
- Rernu zagrij na 200°C.
- Batake složi u tepsiju i peci 40–45 minuta.
- Svakih 15 minuta premaži ih ostatkom marinade kako bi dobili karameliziranu koricu.
Serviranje
- Posluži batake uz krompir, rižu, salatu ili pečeno povrće.
- Prelij ih sokovima koji su se stvorili tokom pečenja.
Napomene
- Ako želiš hrskaviju kožicu, zadnjih 5 minuta uključi gril opciju.
- Umjesto limuna možeš koristiti 1 kašiku jabukovog sirćeta.
- Ako želiš više sosa, dodaj 50 ml pilećeg temeljca u tepsiju prije pečenja.
- Med možeš zamijeniti javorovim sirupom.
Pročitajte i ove recepte:
Pileći curry s basmati rižom
Piletina u bešamel sosu (zapečena sa sirom)
Brzi recepti sa piletinom – tri prijedloga za ukusna jela
Česta pitanja o pilećim batacima sa medom i senfom
Da, karabataci su još sočniji i odlično podnose ovu marinadu.
Ne moraš, ali 30 minuta mariniranja daje osjetno bolji okus.
Možeš, ali pečenje u rerni daje bolju karamelizaciju. U tavi prži 20–25 min na srednjoj vatri, uz okretanje.
Da, idealni su za meal-prep. Zamrzavaju se do 3 mjeseca.
Najbolje pristaje pečeni krompir, riža, pire krompir, bulgur, ili svježa salata.
