Pileći bataci s medom i senfom
Isprintaj recept
Sočni, pečeni pileći bataci u savršenoj marinadi od meda, senfa, bijelog luka i limuna. Jednostavno jelo koje se uvijek uspješno priprema.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi marinade, pileći bataci, piletina recept, zapečena piletina
Vrijeme pripreme 10 minutes mins
Vrijeme kuhanja 45 minutes mins
Ukupno vrijeme 55 minutes mins
Servings 4 porcije
Calories 380
Piletina
- 8 pilećih bataka
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 1 kašika ulja
Marinada od meda i senfa
- 3 kašike meda
- 2 kašike senfa dijon ili blagi
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika soja sosa opcionalno, daje dubinu
- 2 čehna bijelog luka protisnuta
- Sok od ½ limuna
- ½ kašičice mljevene paprike
- ½ kašičice suhog timijana ili origana
Priprema marinade
U posudi pomiješaj med, senf, maslinovo ulje, bijeli luk, limunov sok, so, biber, papriku i timijan. Sve sjedini u glatku marinadu.
Serviranje
Posluži batake uz krompir, rižu, salatu ili pečeno povrće.
Prelij ih sokovima koji su se stvorili tokom pečenja.
-
Ako želiš hrskaviju kožicu, zadnjih 5 minuta uključi gril opciju.
-
Umjesto limuna možeš koristiti 1 kašiku jabukovog sirćeta.
-
Ako želiš više sosa, dodaj 50 ml pilećeg temeljca u tepsiju prije pečenja.
-
Med možeš zamijeniti javorovim sirupom.