Go Back
Pileći bataci s medom i senfom - Recept

Pileći bataci s medom i senfom

Isprintaj recept
Sočni, pečeni pileći bataci u savršenoj marinadi od meda, senfa, bijelog luka i limuna. Jednostavno jelo koje se uvijek uspješno priprema.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi marinade, pileći bataci, piletina recept, zapečena piletina
Vrijeme pripreme 10 minutes
Vrijeme kuhanja 45 minutes
Ukupno vrijeme 55 minutes
Servings 4 porcije
Calories 380

Potrebna oprema

  • Posuda za marinadu
  • Tepsija ili vatrostalna posuda

Sastojci

Piletina

  • 8 pilećih bataka
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašika ulja

Marinada od meda i senfa

  • 3 kašike meda
  • 2 kašike senfa dijon ili blagi
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika soja sosa opcionalno, daje dubinu
  • 2 čehna bijelog luka protisnuta
  • Sok od ½ limuna
  • ½ kašičice mljevene paprike
  • ½ kašičice suhog timijana ili origana

Priprema

Priprema bataka

  • Operi i osuši pileće batake. Posoli, pobiberi i lagano premaži uljem. Ostavi sa strane.

Priprema marinade

  • U posudi pomiješaj med, senf, maslinovo ulje, bijeli luk, limunov sok, so, biber, papriku i timijan. Sve sjedini u glatku marinadu.

Mariniranje mesa

  • Prelij batake marinadom i dobro ih utrljaj sa svih strana.
  • Idealno je ostaviti 30 minuta da odstoje (nije obavezno).

Pečenje u rerni

  • Rernu zagrij na 200°C.
  • Batake složi u tepsiju i peci 40–45 minuta.
  • Svakih 15 minuta premaži ih ostatkom marinade kako bi dobili karameliziranu koricu.

Serviranje

  • Posluži batake uz krompir, rižu, salatu ili pečeno povrće.
  • Prelij ih sokovima koji su se stvorili tokom pečenja.

Napomene

  • Ako želiš hrskaviju kožicu, zadnjih 5 minuta uključi gril opciju.
  • Umjesto limuna možeš koristiti 1 kašiku jabukovog sirćeta.
  • Ako želiš više sosa, dodaj 50 ml pilećeg temeljca u tepsiju prije pečenja.
  • Med možeš zamijeniti javorovim sirupom.