Rafaelo torta – recept za tortu s kokosom i bijelom čokoladom

Rafaelo kokos torta - Recept

Rafaelo torta je jedan od onih deserata koji izgleda luksuzno, a pravi se vrlo jednostavno. Nježna, kremasta i bogata kokosom, ova torta je pravi izbor za sve koji vole lagane, ali ukusne poslastice. Idealna je za svečane prilike, ali i kao nedjeljni desert koji će obradovati cijelu porodicu.

U nastavku donosimo detaljan recept za Rafaelo tortu, savršen za početnike, ali i one s više iskustva. Format recepta je prilagođen za WP Recipe Maker plugin, uz korisne savjete na kraju.

Rafaelo kokos torta - Recept

Rafaelo torta

Isprintaj recept
Kremasta torta s kokosom i bijelom čokoladom, savršena za sve ljubitelje laganih i profinjenih okusa.
Vrsta jela desert, torte
Kuhinja domaća kuhinja
Ključne riječi bijela čokolada torta, kokos torta, rafaelo recept, rafaelo torta
Vrijeme pripreme 30 minutes
Vrijeme kuhanja 15 minutes
Hlađenje 2 hours
Ukupno vrijeme 2 hours 45 minutes
Servings 12 porcija
Calories 350

Potrebna oprema

  • Okrugli kalup za tortu (26 cm)
  • Mikser
  • Šerpa
  • Posuda za topljenje čokolade

Sastojci

Biskvit:

  • 6 bjelanaca
  • 6 kašika šećera
  • 100 g kokosa
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Krema:

  • 6 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike gustina
  • 500 ml mlijeka
  • 150 g bijele čokolade
  • 150 g maslaca ili margarina
  • 100 g kokosa

Za dekoraciju:

  • 100 ml slatkog vrhnja šlag
  • Rafaelo kuglice ili kokos za ukrašavanje

Priprema

  • Umutiti bjelanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst snijeg.
  • Lagano dodati kokos, brašno i prašak za pecivo.
  • Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Ohladiti.
  • Za kremu umutiti žumanca, šećer, vanilin šećer i gustin sa malo mlijeka.
  • Ostatak mlijeka zagrijati i dodati prethodnu smjesu uz stalno miješanje dok se ne zgusne.
  • Dodati bijelu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Ohladiti.
  • U ohlađenu kremu dodati umućen maslac i kokos.
  • Na ohlađeni biskvit nanijeti kremu i poravnati.
  • Umutiti slatko vrhnje i premazati tortu.
  • Ukrasiti Rafaelo kuglicama ili kokosom.
  • Ostaviti tortu u frižideru najmanje 2 sata prije posluživanja.

Napomene

Za jači kokos ukus, kokos možete kratko propržiti na suhoj tavi prije dodavanja u biskvit. Torta je još ukusnija nakon što prenoći u frižideru. Možete je praviti i u četvrtastom kalupu ako je planirate služiti u kockama.

RAFAELO TORTA – SAVJETI:

  • Bjelanca mutite dok ne dobijete savršeno čvrstu pjenu – to garantuje lagani biskvit.
  • Ako želite bogatiju kremu, dodajte 50 g više bijele čokolade.
  • Maslac neka bude sobne temperature da se lijepo sjedini s kremom.
  • Koristite pravi kokos, ne zaslađeni – daje prirodniji ukus.

Zašto je Rafaelo torta postala klasik?
Rafaelo torta je inspirisana popularnim Rafaelo kuglicama – slatkišem koji je poznat širom svijeta po svom laganom okusu kokosa i badema. Kombinacija bijele čokolade, kokosa i kremaste strukture čini ovu tortu savršenim spojem elegancije i domaćeg ukusa.

Osim što je ukusna, Rafaelo torta je i veoma praktična za pripremu – bez komplikovanih slojeva ili dugog pečenja. Zbog toga je često viđen gost na slavama, rođendanima i prazničnim trpezama.

Kada je pravo vrijeme za Rafaelo tortu?
Ova torta je idealna za:

  • Ljetne dane – jer je lagana, bez teških krema i savršeno se slaže s voćnim dodacima.
  • Rođendane i svečane prilike – izgleda svečano i luksuzno, a opet je jednostavna za serviranje.
  • Ramazanske iftare – jer je lagana, osvježavajuća i ne opterećuje stomak nakon posta.
  • Nedjeljna porodična okupljanja – jer je voljena i među djecom i odraslima.

Kako napraviti zdraviju verziju Rafaelo torte?
Za one koji paze na kalorije ili izbjegavaju rafinirani šećer, postoji nekoliko varijanti:

  • Umjesto bijelog šećera koristi se kokosov šećer ili eritritol.
  • Bijela čokolada može se zamijeniti verzijom bez dodatog šećera.
  • Maslac može biti zamijenjen biljnim margarinom bez trans masti ili čak kokosovim uljem.
  • Za potpuno bezglutensku varijantu, koristi se kokosovo ili bademovo brašno umjesto pšeničnog.

Može li se Rafaelo torta unaprijed pripremiti?
Da! Rafaelo torta čak bolje “odstoji” – ukusi se prožmu i postaje kompaktnija. Možeš je napraviti dan ranije i ostaviti u frižideru. Preporučuje se da je čuvaš pokrivenu u posudi s poklopcem ili folijom kako se ne bi osušila.

Česta pitanja

Koliko dugo može da stoji Rafaelo torta?
U frižideru, u zatvorenoj posudi, traje do 4 dana. Može se i zamrznuti do 2 mjeseca.

Mogu li koristiti gotove kore?
Možeš, ali domaći biskvit s kokosom daje puno bolji ukus i teksturu.

Mogu li dodati bademe?
Naravno! Sjeckani bademi u kremi ili kao dekoracija dodatno pojačavaju “rafaelo” efekat.

Recepti za torte