Bosanski lonac
Objavljeno 09.11.2009 u 14:37:02 u kategoriji/kategorijama:
Recept je pregledan: 192744 puta
Način pripremePovrće i meso dobro operite i posušite. Mrkvu oljuštite i isjecite je na veče komade. Crni luk oljuštite pa svaku glavicu isjecite na osam djelova. Mahune ostavite čitave (vodite računa da nema niti) i da je sviježa.Glavicu kupusa isecite na osam djelova. Meso dobro začinite biberom i solju i stavite u lonac. Plavi patlidžan oljuštite i isecite na krupnije komade. Paprikama odstranite peteljku i sjemenke. Paradajz ostavite cjeli, bijeli luk nek ostane u opni, paštrnjak nek ostane cjeli, a celer i peršun isecite na veče komade. Krompir isjecite na tri dijela. Ovim redom slažite namirnice u odgovarajući lonac (meso će vam biti u sredini), na kraju pospite sa malo bibera, dodajte malo bibera u zrnu i soli pa nalijte vodu skoro da prekrije sve. Lonac poklopite i kuhajte na tihoj vatri oko tri-četiri sata. Ako imate zemljani lonac kuhajte i njemu. Servirajte na oval, meso na sredini a povrće okolo.
Recept je objavila/o:
Eldar
Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar:
Pastrnjak je još poznat i pod nazivom bijela mrkva zbog bijelog korijena, ima nešto blaži okus nego celer ili peršinov korijen, lišče mu je takoč‘er jestivo, ali najčešče se korijen stavlja u juhu.
Duc
(02.11.2012 00:16:57)
Brača Rusi imaju trik za slično jelo od ovčetine:
Umijesi se tanka lepinja pa nategne umjesto poklopca preko zemljanog lonca. Tako se posluži, pa kod bušenja kašikom lonac ispusti mirišljivi oblak... Lepinja bude malo žilava, ali OK.
Umijesi se tanka lepinja pa nategne umjesto poklopca preko zemljanog lonca. Tako se posluži, pa kod bušenja kašikom lonac ispusti mirišljivi oblak... Lepinja bude malo žilava, ali OK.
ljubica1
(30.03.2011 16:10:56)
ovo je super i ja isto tako radim samo povežem lonac pek papirom i nabockam papir iglom
eminabl
(30.03.2011 13:21:52)
povrce je po licnom ukusu
eminabl
(30.03.2011 13:20:36)
koliko ja znam :
na dno se stavi prvo govedje meso , pa onda redom sezonsko povrce i to prvo ono koje se duze kuha , pa onda janjece meso , pa opet po red povrca , pa teletina i opet po red povrca .
Ja dodajem i karfiola,i brokolija -povrce je stvar licn
na dno se stavi prvo govedje meso , pa onda redom sezonsko povrce i to prvo ono koje se duze kuha , pa onda janjece meso , pa opet po red povrca , pa teletina i opet po red povrca .
Ja dodajem i karfiola,i brokolija -povrce je stvar licn
Selva
(29.11.2010 15:48:40)
Ovaj recept za Bosanski kuhar je fantastican !!! Hvalal!!! <3
l bijelic
(17.09.2010 23:15:29)
Moze li neko bolje napisati JASNIJE nap8isati ovaj recept kojim redom slagati hvala
Eldar
(22.02.2010 10:14:23)

Pastrnjak je još poznat i pod nazivom bijela mrkva zbog bijelog korijena, ima nešto blaži okus nego celer ili peršinov korijen, lišče mu je takoč‘er jestivo, ali najčešče se korijen stavlja u juhu.
becirovic
(20.02.2010 20:29:45)
molim vas recite mi sta je pastrnjak, ne znam
zeba78
(28.12.2009 22:21:22)
ma ovo je super....svaka cast
Eldar
(19.12.2009 14:47:30)

Pastrnjak je još poznat i pod nazivom bijela mrkva zbog bijelog korijena, ima nešto blaži okus nego celer ili peršinov korijen, lišče mu je takoč‘er jestivo, ali najčešče se korijen stavlja u juhu.