Bosanski lonac

Bosanski lonac je jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela u Bosni i Hercegovini. Ova jedinstvena kombinacija mesa i povrća, kuhana u sopstvenom soku, predstavlja odličnu ravnotežu ukusa i hranjivih sastojaka. Jelo datira još iz srednjeg vijeka, a danas je omiljeno “jelo na kašiku” (varivo) na bosanskim trpezama zbog svoje jednostavnosti i bogatog okusa.

Bosanski lonac
Potrebna oprema
- Duboka šerpa ili zemljani lonac
- Daska za rezanje
- Nož
Sastojci
- 500 g junetine ili miješano s janjetinom
- 2 glavice crvenog luka
- 3 čehna bijelog luka
- 3 mrkve
- 3 krompira
- 1/4 glavice kupusa
- 1 paprika
- 2 paradajza ili 1 kašika paradajz pirea
- 1 šolja graha po želji
- 2 lista lovora
- So, biber, crvena paprika po ukusu
- 1 kašika ulja
- 500 ml vode ili temeljca
Priprema
- Meso isjeći na veće komade. Povrće narezati na krupne komade kako bi zadržalo teksturu.
- U dublju šerpu redati slojeve mesa i povrća: meso, luk, mrkva, krompir, kupus, paprika, paradajz.
- Dodati so, biber, crvenu papriku, lovor i ulje. Sipati vodu ili temeljac da prekrije sastojke.
- Poklopiti i kuhati na laganoj vatri najmanje 2 do 3 sata, dok meso ne omekša i povrće se ne raskuha.
- Poslužiti toplo, uz domaći hljeb ili pogaču.
Video
Napomene
- Kombinacija govedine i janjetine daje puniji i autentičniji ukus.
- Grah dodaje dubinu i čini jelo zasitnijim – tradicionalna starinska varijanta.
- Idealno za pripremu u zemljanoj posudi, ali odličan je i u običnoj šerpi.
- Jelo je još bolje kad odstoji nekoliko sati nakon kuhanja.
Zašto je bosanski lonac i dalje omiljen na našim trpezama?
Bosanski lonac je više od običnog jela – to je dio bosanske tradicije koji se prenosi s koljena na koljeno. Osim klasične verzije s govedinom i povrćem, postoje i brojne regionalne varijacije. U nekim krajevima koristi se više luka i bez kupusa, dok drugi preferiraju dodatak graha ili čak sušenog mesa za dublji, dimljeni okus.
Koji je najbolji način da pripremite bosanski lonac?
Ključ je u sporom kuhanju i kvalitetnim sastojcima. Nemojte žuriti – bosanski lonac treba da „krčka“ barem dva sata kako bi meso postalo mekano, a povrće se pretvorilo u bogati sos. Ako imate mogućnost da koristite zemljanu posudu i peć na drva – dobićete autentičan ukus koji je gotovo nemoguće postići na modernoj ploči.
Da li se bosanski lonac može pripremiti unaprijed?
Naravno! Ovo je jedno od onih jela koje su još ukusnija sutradan, kada se svi okusi dodatno prožmu. Možete ga čuvati u frižideru do 3 dana, a ako pravite veću količinu, lako se može zamrznuti.
Serviranje bosanskog lonca
Tradicionalno se poslužuje uz domaći hljeb, pogaču ili kukuruzni hljeb. Neki dodaju i kašiku kajmaka pri serviranju, što jelu daje kremastu notu i dodatnu dubinu okusa.
Bosanski lonac kao zdrav obrok
Iako je ovo „teža“ kuhinja, bosanski lonac je zapravo izuzetno balansirano jelo. Sadrži proteine, ugljikohidrate, vlakna i prirodne masti – bez potrebe za dodatnim masnoćama. Ako želite zdraviju verziju, smanjite količinu ulja i izbjegnite dodatak suhog mesa.
Pročitajte i ove recepte:
Filovane paprike: Tradicionalni recept
Recept za hurmašice s pekmezom
Video: Iftarski meni