Go Back
Tarhana - recept

Tarhana čorba – Recept

Isprintaj recept
Tradicionalna tursko-bosanska čorba od tarhane, kremasta, ukusna i gotova za 15 minuta.
Vrsta jela čorba, supa
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi tarhana čorba, tarhana recept, tradicionalne čorbe
Vrijeme pripreme 5 minutes
Vrijeme kuhanja 15 minutes
Ukupno vrijeme 20 minutes
Servings 4 porcije
Calories 120

Sastojci

  • 4 kašike tarhane
  • 1 kašika maslaca ili maslinovog ulja
  • 1 kašika paradajz-pirea po želji
  • 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
  • ½ kašičice crvene paprike
  • So i biber po ukusu
  • ½ kašičice suhog origana ili timijana opcionalno
  • 1 čen bijelog luka sitno sjeckan
  • Jogurt ili kiselo mlijeko za serviranje

Priprema

  • Ako koristite sušenu tarhanu, potopite je u malo mlake vode i ostavite 10–15 minuta da omekša.
  • U šerpi otopite maslac ili zagrijte ulje, dodajte bijeli luk i kratko propržite da zamiriše.
  • Dodajte omekšanu tarhanu i paradajz-pire pa kratko propržite miješajući.
  • Postepeno dodajte temeljac, uz stalno miješanje da se ne stvore grudvice.
  • Začinite solju, biberom, crvenom paprikom i po želji origanom.
  • Kuhajte 10–15 minuta, dok se čorba ne zgusne.
  • Poslužite vruće uz kašiku jogurta ili kiselog mlijeka.

Napomene

  • Za dodatnu punoću dodajte kašičicu putera pred kraj kuhanja.
  • Ako je tarhana previše kisela, ubacite prstohvat šećera.
  • Čorba se dobro zgusne hlađenjem – po potrebi razrijedite vodom ili temeljcem.