Isprintaj recept
Tradicionalna tursko-bosanska čorba od tarhane, kremasta, ukusna i gotova za 15 minuta.
Vrsta jela čorba, supa
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi tarhana čorba, tarhana recept, tradicionalne čorbe
Vrijeme pripreme 5 minutes mins
Vrijeme kuhanja 15 minutes mins
Ukupno vrijeme 20 minutes mins
Servings 4 porcije
Calories 120
- 4 kašike tarhane
- 1 kašika maslaca ili maslinovog ulja
- 1 kašika paradajz-pirea po želji
- 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
- ½ kašičice crvene paprike
- So i biber po ukusu
- ½ kašičice suhog origana ili timijana opcionalno
- 1 čen bijelog luka sitno sjeckan
- Jogurt ili kiselo mlijeko za serviranje
Ako koristite sušenu tarhanu, potopite je u malo mlake vode i ostavite 10–15 minuta da omekša.
U šerpi otopite maslac ili zagrijte ulje, dodajte bijeli luk i kratko propržite da zamiriše.
Dodajte omekšanu tarhanu i paradajz-pire pa kratko propržite miješajući.
Postepeno dodajte temeljac, uz stalno miješanje da se ne stvore grudvice.
Začinite solju, biberom, crvenom paprikom i po želji origanom.
Kuhajte 10–15 minuta, dok se čorba ne zgusne.
Poslužite vruće uz kašiku jogurta ili kiselog mlijeka.
-
Za dodatnu punoću dodajte kašičicu putera pred kraj kuhanja.
-
Ako je tarhana previše kisela, ubacite prstohvat šećera.
-
Čorba se dobro zgusne hlađenjem – po potrebi razrijedite vodom ili temeljcem.