Špagete sa bijelim sosom i gljivama – recept za kremasti klasik

Špagete sa bijelim sosom i gljivama - Recept

Špagete sa bijelim sosom i gljivama savršen su izbor ako volite bogat, ali ne pretežak obrok. Kombinacija krem sosa i gljiva daje pun i nježan ukus koji se savršeno slaže s dugim nitima tjestenine. Pravi recept za dane kada želite nešto drugačije od klasičnih jela.

Sastojci:

  • 300 g špageta
  • 300 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače ili miks)
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 200 ml neutralne pavlake za kuhanje
  • 100 ml mlijeka (po potrebi)
  • 2 kašike ribanog parmezana (ili drugog tvrdog sira)
  • So, biber po ukusu
  • Muškatni oraščić (prstohvat, opcionalno)
  • Svježi peršun za dekoraciju

Priprema:

  • Špagete skuhajte u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju. Sačuvajte malo vode od kuhanja.
  • Na tavi zagrijte puter i maslinovo ulje, pa dodajte sitno sjeckani bijeli luk. Pržite kratko da pusti miris.
  • Dodajte narezane gljive i pržite ih dok ne ispuste vodu i lijepo porumene (oko 10 minuta).
  • Ulijte pavlaku za kuhanje i malo mlijeka. Miješajte i ostavite da krčka 5–7 minuta dok se ne zgusne.
  • Začinite solju, biberom i po želji prstohvatom muškatnog oraščića.
  • Umiješajte ribani parmezan i dodajte skuhane špagete. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja da se sos bolje poveže.
  • Poslužite toplo, uz svježi peršun i još malo naribanog sira na vrhu.

Savjeti za savršene špagete sa bijelim sosom i gljivama:

  • Koristite kombinaciju gljiva za puniji ukus – šampinjoni daju klasičan ukus, a bukovače ili vrganji donose zemljani ton.
  • Pavlaka za kuhanje s minimum 20% masti da biste dobili kremasti sos bez zgrušavanja.
  • Ako želite laganiju verziju, možete koristiti grčki jogurt umjesto pavlake, ali dodajte ga na samom kraju, van vatre.
  • Veganska varijanta: koristite biljni vrhnje (npr. od indijskog oraha ili soje) i izostavite sir.
  • Ovo jelo možete servirati i uz grilovanu piletinu za dodatne proteine.

Dodatna ideja za obrok

  • Ako vam ostane sosa, možete ga sutradan iskoristiti kao dodatak uz rižu, palentu ili kao umak uz povrće. Takođe, odlično ide kao preliv preko zapečenog krompira ili u gratiniranim jelima.

Špagete sa bijelim sosom i gljivama su jednostavne, brze i jako ukusne. Ovo jelo pokazuje kako uz nekoliko sastojaka možete dobiti pravo restoransko iskustvo kod kuće. Bilo da ih pripremate za porodicu ili posebnu večeru – ovaj recept će sigurno osvojiti sve prisutne.

Pogledajte još:

Jela sa tjesteninom