Špagete sa bijelim sosom i gljivama
Isprintaj recept
Kremaste špagete sa gljivama u bogatom bijelom sosu od pavlake, putera i parmezana. Jednostavno, aromatično i uvijek ukusno jelo.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja domaća kuhinja, mediteranska kuhinja
Ključne riječi bijeli sos, kremaste špagete, pasta recept, špagete sa gljivama
Vrijeme pripreme 10 minutes mins
Vrijeme kuhanja 20 minutes mins
Ukupno vrijeme 30 minutes mins
Servings 4 porcija
Calories 540
Za sos:
- 300 g svježih gljiva šampinjoni, bukovače ili miks
- 2 čehna bijelog luka sitno sjeckana
- 1 kašika putera
- 1 kašika maslinovog ulja
- 200 ml neutralne pavlake za kuhanje
- 100 ml mlijeka po potrebi
- 2 kašike ribanog parmezana
- So biber po ukusu
- Prstohvat muškatnog oraščića opciono
Za posluživanje:
- Svježi peršun
- Dodatni parmezan
Dodavanje pavlake i mlijeka
-
Za bogatiji ukus koristi miks gljiva (šampinjoni + bukovače).
-
Pavlaka s najmanje 20% masti daje najkremastiji sos.
-
Za laganiju verziju koristi grčki jogurt, ali ga dodaj van vatre.
-
Veganska verzija je moguća uz biljno vrhnje i biljni sir.
-
Odličan sos i za rižu, palentu ili gratinirana jela.