Grah sa povrćem - Recept

Posni grah sa povrćem – Recept za lagani obrok

Posni grah sa povrćem je lagano, ali hranjivo jelo koje ne sadrži meso, a bogato je biljnim proteinima, vlaknima i esencijalnim nutrijentima. Idealno je za laganu večeru ili kao glavno jelo uz krišku domaćeg hljeba. Ovaj recept se lako prilagođava sezonskom povrću i može se pripremiti unaprijed.

Sastojci:

  • 250 g suhog graha (ili 2 konzerve kuhanog graha)

  • 1 veća glavica crnog luka

  • 2 čehna bijelog luka

  • 1 mrkva

  • 1 paprika (crvena ili zelena)

  • 1 paradajz ili 200 ml soka od paradajza

  • 1 krompir (opciono, za gušću teksturu)

  • 1 kašika maslinovog ulja

  • ½ kašičice aleve paprike

  • ½ kašičice suhog začina (npr. vegeta ili sušeni celer)

  • So i biber po ukusu

  • 1 lovorov list

  • Peršun za dekoraciju

Priprema:

  1. Priprema graha – Ako koristiš suhi grah, operi ga i potopi u vodi preko noći. Sutradan ga ocijedi i skuhaj u čistoj vodi (oko 60 minuta) dok ne omekša. Ako koristiš konzervirani grah, samo ga isperi pod mlazom vode.

  2. Dinstanje povrća – U dubljoj šerpi zagrij maslinovo ulje i proprži sitno sjeckani crni luk. Kad omekša, dodaj sitno sjeckani bijeli luk, papriku i naribanu mrkvu. Dinstaj 5 minuta na laganoj vatri.

  3. Dodavanje paradajza – Dodaj sjeckani paradajz ili sok od paradajza i miješaj nekoliko minuta dok ne pusti sok.

  4. Kuhanje graha – Dodaj ocijeđeni grah, začine (aleva paprika, suhi začin, so, biber, lovorov list) i krompir izrezan na kockice ako želiš gušći grah. Prelij s dovoljno vode da prekrije sastojke i kuhaj na laganoj vatri oko 30 minuta.

  5. Finalizacija – Kad se grah zgusne, provjeri začine i prilagodi ukusu.

  6. Serviranje – Posni grah sa povrćem posluži topao, posut svježim peršunom. Odlično se slaže s kriškom domaćeg hljeba ili uz salatu od svježeg kupusa.

Savjeti:

  • Ako želiš aromatičniji okus, dodaj lovorov list na početku kuhanja i izvadi ga prije posluživanja.

  • Umjesto paradajza možeš koristiti kašiku paradajz-pirea razmućenu u vodi.

  • Za još bogatiji okus, dodaj tikvicu ili patlidžan.

Ovaj posni grah sa povrćem je savršeno lagan, ali hranjiv obrok, idealan za večeru.

Similar Posts