Supa od paradajza – Recept za laganu večeru

Supa od paradajza je klasično jelo koje se priprema brzo i lako, a idealno je za laganu večeru. Ova verzija donosi bogat ukus svježeg paradajza, blage začine i savršeno kremastu teksturu. Možeš je poslužiti uz tostirani hljeb ili kao topli predah u hladnijim danima.
Sastojci:
-
500 g svježeg paradajza (ili 1 konzerva pelata)
-
1 glavica crnog luka
-
2 čena bijelog luka
-
1 kašika maslinovog ulja
-
1 kašika putera
-
500 ml supe od povrća ili vode
-
1 kašika paradajz-pirea (po želji)
-
½ kašičice šećera (za neutralizaciju kiselosti)
-
So i biber po ukusu
-
½ kašičice suhog bosiljka ili origana
-
50 ml pavlake za kuhanje (opciono)
-
Svježi peršun ili bosiljak za dekoraciju
Priprema:
-
Priprema paradajza – Ako koristiš svježi paradajz, napravi mali rez na donjoj strani svakog ploda, potopi ga u vrelu vodu na 30 sekundi, a zatim prebacite u hladnu vodu. Oguli kožicu i isjeckaj paradajz na sitnije komade.
-
Dinstanje povrća – U šerpi zagrij maslinovo ulje i puter, pa dodaj sitno sjeckani crni luk. Prži na srednjoj vatri dok ne omekša, zatim dodaj sitno sjeckan bijeli luk i kratko proprži dok ne zamiriše.
-
Dodavanje paradajza – Ubaci sjeckani paradajz u šerpu i promiješaj. Dodaj paradajz-pire (ako koristiš), šećer, so, biber i začine. Dinstaj 5-7 minuta dok paradajz ne omekša.
-
Dodavanje tečnosti – Dodaj supu od povrća ili vodu i pusti da lagano kuha 10-15 minuta, dok se svi sastojci ne sjedine.
-
Blendiranje – Kada je supa skuhana, skloni je s vatre i usitni štapnim mikserom dok ne dobiješ glatku teksturu. Ako nemaš štapni mikser, možeš je pažljivo preliti u blender i izmiksati.
-
Finalni dodaci – Vrati supu na vatru, dodaj pavlaku za kuhanje ako želiš kremastu teksturu i kratko prokuhaj.
-
Serviranje – Supu posluži toplu, posutu svježim bosiljkom ili peršunom. Možeš dodati i malo tostiranih krutona za hrskavost.
Savjeti:
-
Ako voliš gušću supu, možeš dodati kašiku brašna u fazi dinstanja luka.
-
Za jači ukus, dodaj kašiku rendanog parmezana prije blendiranja.
-
Ova supa se odlično slaže sa prepečenim hljebom ili toplim domaćim somunom.