Home » Šljiva – Osnova za pekmez i razne kolače
Namirnice

Šljiva – Osnova za pekmez i razne kolače

Šljive

Šljiva je sočno voće slatkastog ili blago kiselkastog okusa, bogato vlaknima i antioksidansima. Njena raznovrsnost čini je neizostavnom u pripremi pekmeza, kompota i kolača.

Osnovne informacije

  • Latinski naziv: Prunus domestica
  • Porijeklo: Evropa i Azija
  • Glavne hranjive vrijednosti:
    • Vitamini A, C i K
    • Dijetalna vlakna
    • Kalij i magnezij
    • Antioksidansi (polifenoli)
  • Sezona: Ljeto i rana jesen

Upotreba šljiva u kuhinji

Šljive se mogu koristiti svježe, sušene ili kuhane. Popularne su u mnogim receptima, posebno u pripremi:

  • Pekmeza i džemova
  • Kolača i pita
  • Knedli i štrudli
  • Kompota i voćnih salata

Njihova prirodna slatkoća smanjuje potrebu za dodavanjem šećera u mnogim jelima.

Čuvanje i skladištenje

  • Svježe šljive čuvajte u frižideru do 5 dana.
  • Za duže skladištenje, mogu se zamrznuti cijele ili narezane.
  • Suhe šljive treba čuvati na suhom i tamnom mjestu u zatvorenim posudama.
  • Pekmez od šljiva može trajati mjesecima ako se pravilno skladišti u sterilnim teglama.
  Krastavac – svježina u svakom zalogaju

Popularni recepti sa šljivama

Šljive su nezaobilazan sastojak u brojnim tradicionalnim i modernim receptima. Neki od najpoznatijih su:

  • Pekmez od šljiva – gust, aromatičan i bez dodatka šećera.
  • Knedle sa šljivama – poznati desert od krompirovog tijesta.
  • Štrudla sa šljivama – hrskava poslastica s lisnatim tijestom.
  • Kolač sa šljivama i cimetom – sočan i mirisan kolač idealan za jesenje dane.
  • Kompot od šljiva – lagano zaslađeni desert koji se često služi uz kolače ili samostalno.

Zanimljivosti

  • Šljive sadrže prirodne šećere koji poboljšavaju probavu.
  • Najpoznatija sorta za pekmez je požegača.
  • Suhe šljive su prirodan lijek za zatvor i poboljšanje crijevne flore.

Praktični savjet

Ako želite brzo oguliti šljive za pekmez, prelijte ih vrućom vodom i ostavite nekoliko minuta. Kora će se lakše skidati, a voće će zadržati svoju teksturu i okus.

  Kupus – baza za sarme i salate