Pinđur je jedan od najpoznatijih balkanskih specijaliteta, a posebno je popularan u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji. Ovaj ukusni namaz od pečenih paprika, paradajza i bijelog luka savršen je dodatak svakom obroku, bilo kao prilog uz meso, namaz na hljeb ili kao dodatak tjestenini. Recept za domaći pinđur, za bogatiju zimnicu, kao i savjete za pripremu i skladištenje kako biste osigurali dugotrajan i bogat okus.
Šta je pinđur?
Pinđur je aromatični namaz pripremljen od pečenih paprika, paradajza i bijelog luka, često začinjen solju, uljem i sirćetom. Iako je sličan ajvaru, pinđur ima nešto drugačiju teksturu i okus, jer se u njega često dodaje sitno sjeckani ili pasirani paradajz. Njegova priprema varira od regije do regije, ali osnovni sastojci ostaju isti.
Sastojci za domaći pinđur
Za pripremu pinđura potrebno vam je nekoliko jednostavnih sastojaka, a ključ uspjeha leži u kvalitetnim sezonskim namirnicama.
Sastojci za 6-8 tegli pinđura:
- 5 kg crvenih paprika (rog paprika ili babura)
- 2 kg zrelog paradajza
- 2 glavice bijelog luka
- 2 dl ulja (suncokretovo ili maslinovo)
- 50 ml sirćeta
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera (opciono, za ublažavanje kiselosti paradajza)
- 1 kašičica mljevenog bibera
- Ljuta paprika (opciono, ako volite ljutkast okus)
Korak po korak: Kako napraviti domaći pinđur
Priprema pinđura zahtijeva nešto vremena, ali se trud itekako isplati. Pratite sljedeće korake za savršen domaći namaz.
1. Pečenje paprika
- Operite paprike i posušite ih.
- Ispecite ih na roštilju, u pećnici ili na ringli, dok ne postanu mekane i dok im se kožica ne počne odvajati.
- Nakon pečenja, stavite ih u posudu, pokrijte krpom i ostavite 15 minuta da se potpare – to će olakšati guljenje.
- Oljuštite paprike, uklonite sjemenke i ostavite ih da se ocijede.
2. Priprema paradajza
- Paradajz operite i stavite u vrelu vodu na 30 sekundi, zatim ga prebacite u hladnu vodu i ogulite koru.
- Isjeckajte paradajz na sitne komade ili ga sameljite u blenderu.
3. Pirjanje sastojaka
- U velikoj šerpi zagrijte ulje na srednjoj temperaturi.
- Dodajte sitno nasjeckan bijeli luk i pržite dok ne zamiriše.
- Dodajte pasirani paradajz i kuhajte na laganoj vatri 30-40 minuta, dok se ne zgusne. Povremeno miješajte kako ne bi zagorio.
- Dodajte isjeckane pečene paprike i sve dobro promiješajte.
4. Začinjavanje i kuhanje
- Dodajte so, sirće, biber i po želji malo šećera.
- Kuhajte još 20-30 minuta, uz stalno miješanje, dok smjesa ne postane gusta.
- Po potrebi dodajte još ulja kako biste dobili željenu teksturu.
5. Sterilizacija tegli i punjenje
- Sterilizirajte tegle tako što ćete ih oprati i zagrijati u pećnici na 100°C desetak minuta.
- Vrući pinđur sipajte u tople tegle, dobro ih zatvorite metalnim poklopcima.
- Tegle okrenite naopako na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakum.
Kako čuvati pinđur?
Da bi vaš domaći pinđur trajao duže i ostao ukusan, pratite ove savjete:
- Pravilno skladištenje: Držite tegle na tamnom, hladnom i suhom mjestu, poput podruma ili smočnice.
- Rok trajanja: Ako su tegle pravilno zatvorene i čuvane na odgovarajućoj temperaturi, pinđur može trajati i do godinu dana.
- Čuvanje nakon otvaranja: Nakon otvaranja tegle, pinđur čuvajte u frižideru i potrošite ga u roku od 7-10 dana.
Pinđur kao dodatak jelima
Pinđur je izuzetno svestran i može se koristiti na različite načine:
- Kao namaz na hljebu uz sir i masline.
- Kao prilog uz mesna jela, ćevape ili pljeskavice.
- Kao sos za tjesteninu ili preliv za pečeno povrće.
- Kao dodatak u variva i čorbe za bogatiji okus.
Priprema domaćeg pinđura možda zahtijeva malo više vremena i truda, ali rezultat je neprocjenjiv – bogat, domaći okus koji će vas podsjećati na tradicionalne okuse Balkana. Slijedeći ovaj recept, možete napraviti savršeni pinđur koji će obogatiti vašu zimnicu i trajati cijelu zimu.
Isprobajte recept i uživajte u domaćem specijalitetu koji se prenosi s generacije na generaciju!
Još o zimnici:
Savjeti za pripremanje i čuvanje zimnice