Home » Ljutenica: Recept za pikantni dodatak jelima
Bosanska zimnica

Ljutenica: Recept za pikantni dodatak jelima

Ljutenica - Recept

Ljutenica je tradicionalni balkanski specijalitet, savršena kombinacija pečenih paprika, paradajza i ljutih začina, koja daje poseban šmek svakom jelu. Ovaj ukusan namaz je odličan dodatak uz meso, roštilj, sir ili čak kao namaz na hljeb. Prava domaća ljutenica obogaćuje zimnicu, ne sadrži konzervanse, a njena bogata aroma i pikantnost oduševljavaju ljubitelje ljutih jela.

Ako želite da napravite autentičnu domaću ljutenicu, pratite naš detaljan recept, koji garantuje savršen balans ukusa i dugotrajnost u tegli.

Sastojci za domaću ljutenicu

  • 2 kg crvene mesnate paprike (rog paprika)
  •  1 kg paradajza
  •  2-3 ljute papričice (ili više po želji)
  •  2 glavice bijelog luka
  • 1 veza peršuna (po želji)
  • 100 ml maslinovog ili suncokretovog ulja
  • 1 kašika šećera
  •  1 kašika soli
  • 1 kašika sirćeta (ili limunovog soka)
  • 1 kašičica mljevenog crnog bibera
  • 1 kašičica mljevene paprike (slatke ili ljute, po želji)

Savjet: Ako želite blažu ljutenicu, koristite manje ljutih papričica. Ako volite jaču ljutinu, dodajte čili u prahu ili tucanu papriku.

Kako napraviti ljutenicu – korak po korak

1. Priprema paprika i paradajza

  • Operite paprike, osušite ih i ispecite ih na roštilju, u rerni ili na šporetu dok im kožica ne pocrni. Pečene paprike stavite u kesu ili pokrijte folijom i ostavite 10-15 minuta da se potpare – tako će se lakše guliti.
  • Paradajz operite, blanširajte u vreloj vodi 1-2 minute, zatim ga ogulite i isjeckajte na sitne komade.

Savjet: Pečene paprike će dati ljutenici poseban dimljeni ukus. Ako želite bržu pripremu, paprike možete skuhati, ali tada okus neće biti isti.

2. Mljevenje sastojaka

  • Oguljene pečene paprike i paradajz sameljite u mašini za meso ili ih izblendajte štapnim mikserom.
  • Dodajte sitno nasjeckane ljute papričice i bijeli luk.

Savjet: Ako volite grublju teksturu, meljite kraće ili ostavite male komadiće paprika.

3. Kuhanje ljutenice

  • Smjesu sipajte u veliki lonac i stavite na srednju vatru.
  • Dodajte šećer, so, biber, mljevenu papriku i ulje.
  • Kuhajte uz stalno miješanje dok se masa ne zgusne (oko 45-60 minuta).
  • Pred kraj kuhanja dodajte sirće i sitno sjeckan peršun (po želji).

Savjet: Ljutenica je gotova kada kašika ostavi trag na dnu lonca i kada nema viška tečnosti.

4. Punjenje u sterilisane tegle

  • Dok je ljutenica još vruća, sipajte je u sterilisane tople tegle.
  • Dobro zatvorite tegle novim poklopcima i okrenite ih naopako na 5-10 minuta – ovo pomaže boljoj vakumizaciji.
  • Tegle ostavite da se polako hlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih premjestite u ostavu.

Savjet: Ako želite još dužu trajnost ljutenice, nakon zatvaranja pasterizujte tegle tako što ćete ih staviti u vodu i kuhati 20 minuta na laganoj vatri.

Kako čuvati ljutenicu?

  • Neotvorene tegle držite na tamnom i hladnom mjestu (ostava, podrum, frižider).
  • Nakon otvaranja, čuvajte u frižideru i potrošite u roku od 7-10 dana.
  • Ako primijetite promjenu boje, mirisa ili pojavu plijesni, bacite sadržaj.

Savjet: Da biste produžili rok trajanja nakon otvaranja, prelijte površinu ljutenice tankim slojem ulja – to će spriječiti kvarenje.

Kako poslužiti ljutenicu?

  • Uz meso i roštilj – Savršeno se slaže uz ćevape, pljeskavice, pileće batake i ražnjiće.
  • Kao namaz – Namažite na krišku toplog hljeba, lepinju ili tost.
  • Uz sir i suhomesnate proizvode – Odličan dodatak uz feta sir, kajmak, pršut ili kulen.
  • U sendvičima i tortiljama – Dodajte u sendvič s piletinom ili tortilju s povrćem za pikantan ukus.
  • Kao dodatak jelima – Možete je koristiti kao začinski sos u varivima, gulašu ili pastama.

Savjet: Ljutenica se može koristiti i kao baza za umake – pomiješajte je s jogurtom ili pavlakom za blago pikantni sos.

Domaća ljutenica je zdrav i ukusan dodatak jelima, dio zimnice bogat aromama pečenih paprika i začina. Prateći ovaj recept, dobićete savršeno balansiran okus i pravu konzistenciju.

Pročitajte još:

Savjeti za pripremanje i čuvanje zimnice

Pinđur: Tradicionalni recept

Domaći ajvar: Najbolji recept