Zapečeni makaroni sa mljevenim mesom: Klasično jelo iz rerne

Zapečeni makaroni sa mljevenim mesom su pravi izbor ako želite pripremiti obrok koji je istovremeno ukusan, zasitan i odličan za cijelu porodicu,. Ovo jelo spaja najbolje od tjestenine i mesa u jednom kremastom složencu iz rerne. Idealno za ručak ili večeru, a može se pripremiti i unaprijed.
Sastojci
Za 4 porcije:
-
300 g makarona
-
300 g mljevenog mesa (junetina, piletina ili miješano)
-
1 glavica crvenog luka
-
2 čehna bijelog luka
-
200 ml paradajz sosa ili pelata
-
100 ml pavlake za kuhanje
-
150 g naribanog sira (gauda, edamer ili po izboru)
-
1 kašika ulja
-
So, biber, suhi začin (vegeta), origano
-
Po želji: malo čilija ili mljevene paprike
Priprema
-
Skuhajte makarone prema uputstvu s pakovanja, ali ih nemojte prekuhati – neka budu al dente.
-
Na tavi zagrijte ulje i dinstajte crveni luk dok ne postane staklast. Dodajte bijeli luk i mljeveno meso, posolite, pobiberite i dinstajte dok meso ne porumeni.
-
Ulijte paradajz sos i dinstajte još 5–7 minuta. Dodajte suhi začin, origano i po želji malo čilija.
-
Ugasite vatru i umiješajte pavlaku za kuhanje da umak postane kremast.
-
U veću zdjelu pomiješajte ocijeđene makarone sa mesnim sosom. Prebacite sve u nauljenu vatrostalnu posudu.
-
Posipajte naribanim sirom i stavite da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 200°C oko 15–20 minuta, dok se sir ne otopi i porumeni.
Savjeti za savršen rezultat
-
Meso: Možete koristiti samo piletinu za lakšu verziju, a miješano meso (junetina i svinjetina) daje puniji ukus.
-
Povrće u umaku: Dodajte sitno sjeckanu papriku, tikvicu ili šampinjone u umak za bogatiju teksturu i više nutrijenata.
-
Sir: Kombinacija gaude i parmezana daje savršen balans kremoznosti i jačine ukusa.
-
Napravite unaprijed: Jelo se može pripremiti ranije, čuvati u frižideru i zapeći netom prije serviranja.
-
Zamrzavanje: Može se zamrznuti prije pečenja – odlična ideja za “meal prep” sedmice.
Zapečeni makaroni sa mljevenim mesom su jelo koje kombinuje sve što volimo – toplinu domaće kuhinje, kremasti sloj sira, sočnost mesa i jednostavnu pripremu. Isprobajte recept i zabilježite ga među omiljenim porodičnim ručkovima!
Pogledajte još: