Riblja čorba na domaći način: Recept i savjeti za ekstra ukus

Riblja čorba - Recept

Riblja čorba je jedan od onih tradicionalnih recepata koji budi sjećanja na porodična okupljanja i nedjeljne ručkove. Njena priprema varira od kraja do kraja, ali suština ostaje ista – kombinacija svježe ribe, korjenastog povrća i pažljivo biranih začina daje čorbi dubinu i bogatstvo okusa koje se ne zaboravlja.

Za razliku od bistre riblje supe, čorba je gušća, intenzivnija i često se služi kao predjelo koje lako može postati i glavno jelo, posebno ako se posluži uz hljeb ili domaće projice. Osim toga, riblja čorba je odličan način da se iskoriste različiti dijelovi ribe – uključujući i glavu i rep – jer upravo oni daju puninu ukusa.

Riblja čorba - Recept

Riblja čorba na domaći način

Isprintaj recept
Tradicionalna riblja čorba bogatog okusa, idealna za porodični ručak. Kombinacija povrća i začina s komadima ribe za pun i domaći ukus.
Vrsta jela čorba, predjelo, supa
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi čorba od ribe, domaća čorba, riblja čorba, riblja supa
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 40 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour
Servings 6 porcija
Calories 220

Potrebna oprema

  • Veći lonac (5L)
  • Daska za sječenje

Sastojci

  • 600 g riječne ribe najčešće šaran, smuđ ili mješavina
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • 2 mrkve
  • 1 korijen peršuna ili pola glavice
  • 1 paprika crvena ili zelena
  • 2 paradajza ili 200 ml pasiranog paradajza
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 lovorov list
  • So i biber po ukusu
  • Malo ulja
  • Po želji: 1 čili paprika za pikantniju varijantu
  • Svježi peršun za posipanje
  • 1,5 l vode

Priprema

  • Ribu očistite, operite i isjecite na veće komade. Po želji, prethodno odstranite kosti.
  • Na malo ulja propržite sitno sjeckan crni i bijeli luk dok ne postanu staklasti.
  • Dodajte narendanu mrkvu, korijen peršuna i isjeckanu papriku. Dinstajte nekoliko minuta.
  • Umiješajte alevu papriku, pa odmah dolijte vodu. Dodajte lovorov list i paradajz.
  • Kad proključa, dodajte komade ribe.
  • Smanjite vatru i kuhajte oko 30–40 minuta, dok se povrće i riba ne skuhaju.
  • Za pikantniju čorbu, pred kraj kuhanja ubacite cijelu čili papriku.
  • Po potrebi dosolite i pobiberite.
  • Poslužite toplo, posuto svježim peršunom, uz krišku hljeba.

Napomene

  • Umjesto paradajza, možete koristiti i koncentrovani paradajz-pire za jači ukus.
  • Ako volite gušću čorbu, dodajte kašiku brašna razmućenu u malo vode pred kraj kuhanja.
  • Ribu ne miješajte previše da se ne raspadne – dovoljno je povremeno protresti lonac.
  • Idealna kao lagani obrok ili uvod u glavno jelo.

Savjeti za pripremu savršene riblje čorbe

  • Riba sa kostima daje najbolji ukus. Ako koristite filetiranu ribu, možete dodati i dio kosti u kuhanje, pa ih na kraju ukloniti.
  • Ne pretjerujte s miješanjem. Riba je osjetljiva i lako se raspada – zato čorbu više protresite nego što je miješate kašikom.
  • Povrće je ključno. Osim luka i mrkve, odlični dodaci su celer, peršun, pa čak i komad krompira za dodatnu gustoću.
  • Paradajz daje boju i balans. Koristite svježi, pasirani ili čak koncentrovani paradajz za bogatiju aromu.
  • Pikantna varijanta. Ako volite ljuto, dodajte čili papričicu ili malo ljute mljevene paprike – savršeno ide uz riblju osnovu.

Često postavljana pitanja

Koju ribu koristiti za riblju čorbu?
Najčešće se koristi šaran, smuđ, štuka ili soma – ali može i bilo koja riječna riba. Moguća je i kombinacija više vrsta.

Da li se može koristiti smrznuta riba?
Može, ali je važno da se potpuno odmrzne i dobro ocijedi prije upotrebe kako ne bi razrijedila čorbu.

Kako izbjeći da čorba bude previše “riblja”?
Ključno je dodati dovoljno povrća i balansiranih začina, kao i limunov sok ili malo sirćeta na kraju, što “razbija” intenzivnu riblju aromu.

Da li se riblja čorba može zamrznuti?
Može, ali je preporučljivo zamrznuti je bez krompira, jer on nakon odmrzavanja mijenja teksturu.

Kako spremiti ribu: Recepti i savjeti