Go Back
Riblja čorba - Recept

Riblja čorba na domaći način

Isprintaj recept
Tradicionalna riblja čorba bogatog okusa, idealna za porodični ručak. Kombinacija povrća i začina s komadima ribe za pun i domaći ukus.
Vrsta jela čorba, predjelo, supa
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi čorba od ribe, domaća čorba, riblja čorba, riblja supa
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 40 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour
Servings 6 porcija
Calories 220

Potrebna oprema

  • Veći lonac (5L)
  • Daska za sječenje

Sastojci

  • 600 g riječne ribe najčešće šaran, smuđ ili mješavina
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • 2 mrkve
  • 1 korijen peršuna ili pola glavice
  • 1 paprika crvena ili zelena
  • 2 paradajza ili 200 ml pasiranog paradajza
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 lovorov list
  • So i biber po ukusu
  • Malo ulja
  • Po želji: 1 čili paprika za pikantniju varijantu
  • Svježi peršun za posipanje
  • 1,5 l vode

Priprema

  • Ribu očistite, operite i isjecite na veće komade. Po želji, prethodno odstranite kosti.
  • Na malo ulja propržite sitno sjeckan crni i bijeli luk dok ne postanu staklasti.
  • Dodajte narendanu mrkvu, korijen peršuna i isjeckanu papriku. Dinstajte nekoliko minuta.
  • Umiješajte alevu papriku, pa odmah dolijte vodu. Dodajte lovorov list i paradajz.
  • Kad proključa, dodajte komade ribe.
  • Smanjite vatru i kuhajte oko 30–40 minuta, dok se povrće i riba ne skuhaju.
  • Za pikantniju čorbu, pred kraj kuhanja ubacite cijelu čili papriku.
  • Po potrebi dosolite i pobiberite.
  • Poslužite toplo, posuto svježim peršunom, uz krišku hljeba.

Napomene

  • Umjesto paradajza, možete koristiti i koncentrovani paradajz-pire za jači ukus.
  • Ako volite gušću čorbu, dodajte kašiku brašna razmućenu u malo vode pred kraj kuhanja.
  • Ribu ne miješajte previše da se ne raspadne – dovoljno je povremeno protresti lonac.
  • Idealna kao lagani obrok ili uvod u glavno jelo.