Sogan dolma
Objavljeno 12.10.2009 u 14:09:10 u kategoriji/kategorijama:
Recept je pregledan: 91906 puta
Način pripremePodrezati vrhove na glavicama luka. Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirćeta.Skinuti s peći, ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno prstenove luka - dolme. Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nozićem. Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje. Sve dobro izmiješati. Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malo sirćeta (ako se glavice nisu kuhale sa sirćetom), pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od šerpe), te stave kuhati. U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike.Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.
Recept je objavila/o:
Eldar
Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar:
dadiboni
(21.10.2010 19:29:24)
obozavam ovo jelo