Kolač od jagoda i pudinga
Objavljeno 13.02.2014 u 20:55:20 u kategoriji/kategorijama:
Recept je pregledan: 18250 puta
Način pripremeJagode odlediti, presjeći po pola, dodati šećer po želji, te iscijediti (sok možete iskoristiti tako što ga pomiješate s goveđim želatinom po uputstvu sa vrećice i prelijete preko šlaga na kraju).Biskvit: Izmutiti jaja (6 kom) mikserom. Dodati isjecen margarin (250g) na listove i sitni šećer (250g); te izmutiti mikserom. Mlijeko (200ml), ulje (4 velike kašike) i prašak za pecivo dodati u smjesu, te izmutiti mikserom. Dodati prosijano brašno za pite i kolače (500g), te mutiti mikserom dok se smjesa ne ujednači. Pomastiti svu unutrašnjost tepsije uljem, istresti smjesu, te peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C. Istresti koru, presjeći je tako da je jedna polovica debljine 2/3 od ukupne kore. Pustiti koru da se ohladi. Krem: Istresti jedan puding (prašak) od vanilije i jedan puding (prašak) od banane u zdjelu. Dodati šećer ukoliko ga nema u vrećici od pudinga. Pomiješati kašikom. Dodati 100ml mlijeka i dobro izmiješati (da ne ostanu grudvice). Skuhati ukupno 0,5l mlijeka, puding istresti i miješati sve dok se ne skuha. (Napomena: Na jednoj vrećici od pudinga je pisalo da se kuha u 0,5 litra mlijeka što znači da je ukupno pisalo 1l mlijeka. Za kolač je potrebno pola ili 2/3 od toga.) Pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ne treba dodavati maslac/margarin, jer je puding dovoljno zgusnut (podsjeća na krem za kolače). Priprema: Maknete tanju (1/3 od ukupne debljine) koru. Uzmete deblju (2/3 od ukupne debljine) koru, te preko nje premažete sloj krema, poredate jagode, premažete novi sloj krema, poredate jagode, premažete zadnji sloj krema. Preklopite tanjom korom. Umutite 200ml slatkog vrhnja u čvrst snijeg i premažete kolač. Ostavite u frižider da se sčvrsne.
Recept je objavila/o:
BHsanjalica
Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: