Škembići (tripice) – recept
Isprintaj recept
Tradicionalni način pripreme mekanih i ukusnih škembića u aromatičnom varivu.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja
Ključne riječi škembići, tripice recept, varivo od škembića
Vrijeme pripreme 30 minutes mins
Vrijeme kuhanja 2 hours hrs 30 minutes mins
Ukupno vrijeme 3 hours hrs
Servings 4 osobe
Calories 290
Za pripremu škembića:
- 1 kg očišćenih junećih škembića
- 1 l vode
- 1 kašika sirćeta ili limunovog soka
Za varivo:
- 2 glavice crnog luka sitno sjeckane
- 3 čehna bijelog luka sitno sjeckana
- 2 mrkve narendane
- 2 paprike sitno sjeckane
- 400 g paradajz pelata ili pasiranog paradajza
- 2 lovorova lista
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice ljute paprike po želji
- 1 kašičica suhog začina vegeta
- 50 ml ulja
- 1 l goveđeg temeljca ili vode
Priprema škembića
Ako nisu očišćeni, oprati ih temeljito u nekoliko voda i potopiti 30 min u vodi sa sirćetom ili limunom.
Prokuhati 10–15 min, ocijediti, pa ponoviti postupak da se ukloni miris.
U čistoj vodi kuhati 1,5–2 sata dok ne omekšaju.
Kada su gotovi, isjeći ih na trakice ili kockice.
Priprema variva
Na ulju izdinstati crni luk dok ne postane staklast.
Dodati bijeli luk, mrkvu i paprike, pa kratko prodinstati.
Ubaciti kuhane škembiće, dodati mljevenu crvenu papriku i lovor.
Dodati paradajz pelat i zaliti temeljcem ili vodom.
Začiniti solju, vegetom, biberom i ljutom paprikom.
Kuhati poklopljeno 30–40 minuta na laganoj vatri.
-
Za dodatnu aromu dodaj kašičicu kima – olakšava varenje.
-
Ako želiš gušći umak, pred kraj dodaj kašiku brašna razmućenu u malo vode.
-
Jelo je još bolje sutradan kada se okusi prožmu.