Go Back
Škembići - tripice recept

Škembići (tripice) – recept

Isprintaj recept
Tradicionalni način pripreme mekanih i ukusnih škembića u aromatičnom varivu.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja
Ključne riječi škembići, tripice recept, varivo od škembića
Vrijeme pripreme 30 minutes
Vrijeme kuhanja 2 hours 30 minutes
Ukupno vrijeme 3 hours
Servings 4 osobe
Calories 290

Sastojci

Za pripremu škembića:

  • 1 kg očišćenih junećih škembića
  • 1 l vode
  • 1 kašika sirćeta ili limunovog soka

Za varivo:

  • 2 glavice crnog luka sitno sjeckane
  • 3 čehna bijelog luka sitno sjeckana
  • 2 mrkve narendane
  • 2 paprike sitno sjeckane
  • 400 g paradajz pelata ili pasiranog paradajza
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice ljute paprike po želji
  • 1 kašičica suhog začina vegeta
  • 50 ml ulja
  • 1 l goveđeg temeljca ili vode

Priprema

Priprema škembića

  • Ako nisu očišćeni, oprati ih temeljito u nekoliko voda i potopiti 30 min u vodi sa sirćetom ili limunom.
  • Prokuhati 10–15 min, ocijediti, pa ponoviti postupak da se ukloni miris.
  • U čistoj vodi kuhati 1,5–2 sata dok ne omekšaju.
  • Kada su gotovi, isjeći ih na trakice ili kockice.

Priprema variva

  • Na ulju izdinstati crni luk dok ne postane staklast.
  • Dodati bijeli luk, mrkvu i paprike, pa kratko prodinstati.
  • Ubaciti kuhane škembiće, dodati mljevenu crvenu papriku i lovor.
  • Dodati paradajz pelat i zaliti temeljcem ili vodom.
  • Začiniti solju, vegetom, biberom i ljutom paprikom.
  • Kuhati poklopljeno 30–40 minuta na laganoj vatri.

Napomene

  • Za dodatnu aromu dodaj kašičicu kima – olakšava varenje.
  • Ako želiš gušći umak, pred kraj dodaj kašiku brašna razmućenu u malo vode.
  • Jelo je još bolje sutradan kada se okusi prožmu.