Go Back
Recept za burek

Recept za burek

Isprintaj recept
Tradicionalni bosanski recept za domaći burek od tankog razvijenog tijesta i sočnog mesa. Hrskav, mirisan i savršen uz jogurt.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi bosanski burek, burek sa mesom, domaći burek recept, tradicionalni recept za burek
Vrijeme pripreme 45 minutes
Vrijeme kuhanja 40 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 25 minutes
Servings 6 osobe
Calories 420

Sastojci

Za tijesto

  • 500 g brašna
  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike ulja
  • Malo brašna za posipanje

Za fil

  • 500 g mljevenog mesa junetina ili junetina + teletina
  • 1 veći crveni luk sitno isjeckan
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 50 ml ulja
  • Malo vode za sočnost fila

Za premazivanje

  • 50 g otopljenog putera
  • 50 ml ulja

Priprema

Zamijesi tijesto

  • U dublju posudu dodaj brašno i so. Postepeno ulivaj mlaku vodu i ulje, miješajući dok se ne formira glatko tijesto. Podijeli ga na dvije kugle, premaži uljem i ostavi da odmara najmanje 30–45 minuta.

Pripremi fil

  • Na zagrijanom ulju proprži luk do staklaste teksture. Dodaj mljeveno meso, začine i malo vode. Dinstaj dok meso ne omekša i fil postane sočan. Ohladi.

Razvuci tijesto

  • Kuglu tijesta razvij u tanak krug na pobrašnjenoj podlozi. Zatim ga pažljivo rukama razvlači od sredine ka krajevima dok ne postane gotovo prozirno.

Nafiluj burek

  • Po rubovima tijesta rasporedi fil. Pomoću stolnjaka ili ruku urolaj tijesto u dugu štrudlu.

Formiraj i složi

  • Možeš motati u oblik puža ili slagati u pleh u trakama.

Premaži i peci

  • Premaži burek puterom i uljem. Peci na 200°C oko 35–40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Posluži

  • Ostaviti 5 minuta da se prohladi, pa rezati i poslužiti uz jogurt.

Napomene

  • Tijesto treba dobro odmoriti. Što duže stoji, lakše će se razvlačiti i neće pucati.
  • Fil neka bude sočan. Meso tokom dinstanja povremeno zalij malom količinom vode.
  • Masnoća s mjerom. Previše putera i ulja čini burek teškim i masnim. Umjereno premazivanje daje savršenu hrskavost.
  • Rerna mora biti dobro zagrijana. 200°C je idealno za ravnomjerno rumenenje.
  • Ostaviti da odmori. Burek se lijepo reže tek nakon par minuta hlađenja.