Tradicionalni bosanski recept za domaći burek od tankog razvijenog tijesta i sočnog mesa. Hrskav, mirisan i savršen uz jogurt.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi bosanski burek, burek sa mesom, domaći burek recept, tradicionalni recept za burek
Vrijeme pripreme 45 minutesmins
Vrijeme kuhanja 40 minutesmins
Ukupno vrijeme 1 hourhr25 minutesmins
Servings 6osobe
Calories 420
Sastojci
Za tijesto
500gbrašna
250mlmlake vode
1kašičica soli
3kašike ulja
Malo brašna za posipanje
Za fil
500gmljevenog mesajunetina ili junetina + teletina
1veći crveni luksitno isjeckan
1kašičica soli
1/2kašičice bibera
50mlulja
Malo vode za sočnost fila
Za premazivanje
50gotopljenog putera
50mlulja
Priprema
Zamijesi tijesto
U dublju posudu dodaj brašno i so. Postepeno ulivaj mlaku vodu i ulje, miješajući dok se ne formira glatko tijesto. Podijeli ga na dvije kugle, premaži uljem i ostavi da odmara najmanje 30–45 minuta.
Pripremi fil
Na zagrijanom ulju proprži luk do staklaste teksture. Dodaj mljeveno meso, začine i malo vode. Dinstaj dok meso ne omekša i fil postane sočan. Ohladi.
Razvuci tijesto
Kuglu tijesta razvij u tanak krug na pobrašnjenoj podlozi. Zatim ga pažljivo rukama razvlači od sredine ka krajevima dok ne postane gotovo prozirno.
Nafiluj burek
Po rubovima tijesta rasporedi fil. Pomoću stolnjaka ili ruku urolaj tijesto u dugu štrudlu.
Formiraj i složi
Možeš motati u oblik puža ili slagati u pleh u trakama.
Premaži i peci
Premaži burek puterom i uljem. Peci na 200°C oko 35–40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Posluži
Ostaviti 5 minuta da se prohladi, pa rezati i poslužiti uz jogurt.
Napomene
Tijesto treba dobro odmoriti. Što duže stoji, lakše će se razvlačiti i neće pucati.
Fil neka bude sočan. Meso tokom dinstanja povremeno zalij malom količinom vode.
Masnoća s mjerom. Previše putera i ulja čini burek teškim i masnim. Umjereno premazivanje daje savršenu hrskavost.
Rerna mora biti dobro zagrijana. 200°C je idealno za ravnomjerno rumenenje.
Ostaviti da odmori. Burek se lijepo reže tek nakon par minuta hlađenja.