Go Back
Pečeni šaran u rerni - Recept

Pečeni šaran u rerni

Isprintaj recept
Tradicionalni recept za pečenog šarana u rerni s krompirom i lukom – savršeno sočno jelo sa hrskavom koricom i domaćim šmekom.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi domaća riba, pečeni šaran, riba u rerni, ručak s ribom, šaran, šaran sa krompirom
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 50 minutes
Ukupno vrijeme 1 hour 10 minutes
Servings 4 porcije
Calories 420

Potrebna oprema

  • Duboka tepsija
  • Nož za rezanje
  • Daska za sječenje

Sastojci

  • 1 očišćen šaran oko 1.5 kg
  • 1 limun sok + koluti za punjenje
  • 2 glavice crvenog luka
  • 3 čehna bijelog luka
  • 700 g krompira
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • So i biber po ukusu
  • Svježi peršun za posipanje
  • 100 ml vode ili ribljeg temeljca

Priprema

  • Očisti šarana, operi ga i lagano posuši papirnim ubrusom. Utrljaj sol, biber i limunov sok sa svih strana, uključujući i unutrašnjost.
  • U unutrašnjost ribe stavi nekoliko kolutića limuna i par režnjeva bijelog luka.
  • Oguli krompir i isijeci ga na tanke kolutove. Crveni luk isijeci na polumjesece.
  • U tepsiju rasporedi krompir, luk i prelij s malo ulja, posoli i pobiberi.
  • Položi šarana preko krompira. Prelij ribu s preostalim uljem i pospi mljevenom paprikom.
  • Dodaj 100 ml vode ili temeljca u tepsiju da se jelo fino pari i ostane sočno.
  • Pokrij folijom i peci u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
  • Skini foliju i peci još 20-ak minuta da riba dobije zlatno-smeđu boju i hrskavu kožicu.
  • Pospi svježim peršunom prije posluživanja.

Napomene

  • Ako želiš jači okus, ostavi šarana da odstoji u marinadi 1-2 sata prije pečenja.
  • Umjesto krompira možeš koristiti povrće poput tikvica, mrkve ili paradajza.
  • Ribu ne treba previše začiniti – prirodni okus šarana dolazi najviše do izražaja s jednostavnim začinima.