Isprintaj recept
Tradicionalni recept za pečenog šarana u rerni s krompirom i lukom – savršeno sočno jelo sa hrskavom koricom i domaćim šmekom.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi domaća riba, pečeni šaran, riba u rerni, ručak s ribom, šaran, šaran sa krompirom
Vrijeme pripreme 20 minutes mins
Vrijeme kuhanja 50 minutes mins
Ukupno vrijeme 1 hour hr 10 minutes mins
Servings 4 porcije
Calories 420
Duboka tepsija
Nož za rezanje
Daska za sječenje
- 1 očišćen šaran oko 1.5 kg
- 1 limun sok + koluti za punjenje
- 2 glavice crvenog luka
- 3 čehna bijelog luka
- 700 g krompira
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica mljevene paprike
- So i biber po ukusu
- Svježi peršun za posipanje
- 100 ml vode ili ribljeg temeljca
Očisti šarana, operi ga i lagano posuši papirnim ubrusom. Utrljaj sol, biber i limunov sok sa svih strana, uključujući i unutrašnjost.
U unutrašnjost ribe stavi nekoliko kolutića limuna i par režnjeva bijelog luka.
Oguli krompir i isijeci ga na tanke kolutove. Crveni luk isijeci na polumjesece.
U tepsiju rasporedi krompir, luk i prelij s malo ulja, posoli i pobiberi.
Položi šarana preko krompira. Prelij ribu s preostalim uljem i pospi mljevenom paprikom.
Dodaj 100 ml vode ili temeljca u tepsiju da se jelo fino pari i ostane sočno.
Pokrij folijom i peci u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
Skini foliju i peci još 20-ak minuta da riba dobije zlatno-smeđu boju i hrskavu kožicu.
Pospi svježim peršunom prije posluživanja.
-
Ako želiš jači okus, ostavi šarana da odstoji u marinadi 1-2 sata prije pečenja.
-
Umjesto krompira možeš koristiti povrće poput tikvica, mrkve ili paradajza.
-
Ribu ne treba previše začiniti – prirodni okus šarana dolazi najviše do izražaja s jednostavnim začinima.