Go Back
Medena torta - Recept

Medena torta – recept

Isprintaj recept
Tradicionalna medena torta sa tankim medenim korama i bogatom kremom od mlijeka, izuzetno mekana nakon stajanja.
Vrsta jela desert, kolači, torte
Kuhinja domaća kuhinja, tradicionalna kuhinja
Ključne riječi domaća torta, medena torta, medene kore, torta s medom
Vrijeme pripreme 45 minutes
Vrijeme kuhanja 30 minutes
Hlađenje i sjedinjavanje 12 hours
Ukupno vrijeme 13 hours 15 minutes
Servings 12 komada
Calories 410

Potrebna oprema

  • Veća zdjela
  • Mikser
  • Papir za pečenje
  • Kalup / tanjir za rezanje kora

Sastojci

Za medene kore:

  • 100 g maslaca
  • 3 pune kašike meda
  • 150 g kristal šećera
  • 2 jaja
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 400 –450 g glatkog brašna možda još malo za razvijanje

Za kremu:

  • 1 l punomasnog mlijeka
  • 5 kašika brašna
  • 2 kašike gustina
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g maslaca sobne temperature

Za dekoraciju (po želji):

  • Mljeveni orasi
  • Kokos
  • Rendana čokolada
  • Šećer u prahu

Priprema

Priprema medenih kora

  • U šerpi otopiti maslac, med i šećer na laganoj vatri dok se sve ne sjedini.
  • Skloniti s vatre i umiješati jaja jedno po jedno, brzo miješajući da se ne zgrušaju.
  • Dodati sodu bikarbonu – smjesa će zapjeniti.
  • Postepeno dodavati brašno i mijesiti dok ne dobijete mekano, glatko tijesto.
  • Podijeliti tijesto na 5 jednakih loptica.
  • Svaku lopticu razvaljati tanko (oko 2 mm) u krug 24 cm.
  • Peći jednu po jednu koru na papiru za pečenje, 5–7 min na 180°C.

Priprema kreme

  • Umutiti brašno, gustin i malo mlijeka u glatku smjesu bez grudvica.
  • Ostatak mlijeka prokuhati sa šećerom i vanilin šećerom.
  • Dodati smjesu s brašnom i kuhati do gustoće pudinga.
  • Ohladiti do sobne temperature.
  • Umutiti maslac i postepeno dodavati kremu dok ne postane glatka i svilenkasta.

Slaganje torte

  • Na pladanj staviti prvu koru, namazati kremom.
  • Ponavljati slaganje kora i kreme dok sve ne potrošite.
  • Tortu cijelu premazati kremom sa strane i po vrhu.
  • Ukrasiti po želji (orasi, kokos, čokolada).
  • Ostaviti u frižideru 12–24 sata da kore omekšaju.

Napomene

  • Kore budu tvrde nakon pečenja, ali savršeno omekšaju nakon hlađenja.
  • Ako želiš ravne kore, izreži ih odmah nakon pečenja dok su vruće.
  • U kremu možeš dodati limunovu koricu, orahe ili mrvicu ruma za poseban miris.
  • Kore možeš unaprijed ispeći i zamrznuti.
  • Najbolja je kad prenoći u frižideru!