Isprintaj recept
Tradicionalna medena torta sa tankim medenim korama i bogatom kremom od mlijeka, izuzetno mekana nakon stajanja.
Vrsta jela desert, kolači, torte
Kuhinja domaća kuhinja, tradicionalna kuhinja
Ključne riječi domaća torta, medena torta, medene kore, torta s medom
Vrijeme pripreme 45 minutes mins
Vrijeme kuhanja 30 minutes mins
Hlađenje i sjedinjavanje 12 hours hrs
Ukupno vrijeme 13 hours hrs 15 minutes mins
Servings 12 komada
Calories 410
Za medene kore:
- 100 g maslaca
- 3 pune kašike meda
- 150 g kristal šećera
- 2 jaja
- 1 kašičica sode bikarbone
- 400 –450 g glatkog brašna možda još malo za razvijanje
Za kremu:
- 1 l punomasnog mlijeka
- 5 kašika brašna
- 2 kašike gustina
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 250 g maslaca sobne temperature
Za dekoraciju (po želji):
- Mljeveni orasi
- Kokos
- Rendana čokolada
- Šećer u prahu
Priprema medenih kora
U šerpi otopiti maslac, med i šećer na laganoj vatri dok se sve ne sjedini.
Skloniti s vatre i umiješati jaja jedno po jedno, brzo miješajući da se ne zgrušaju.
Dodati sodu bikarbonu – smjesa će zapjeniti.
Postepeno dodavati brašno i mijesiti dok ne dobijete mekano, glatko tijesto.
Podijeliti tijesto na 5 jednakih loptica.
Svaku lopticu razvaljati tanko (oko 2 mm) u krug 24 cm.
Peći jednu po jednu koru na papiru za pečenje, 5–7 min na 180°C.
Priprema kreme
Umutiti brašno, gustin i malo mlijeka u glatku smjesu bez grudvica.
Ostatak mlijeka prokuhati sa šećerom i vanilin šećerom.
Dodati smjesu s brašnom i kuhati do gustoće pudinga.
Ohladiti do sobne temperature.
Umutiti maslac i postepeno dodavati kremu dok ne postane glatka i svilenkasta.
Slaganje torte
Na pladanj staviti prvu koru, namazati kremom.
Ponavljati slaganje kora i kreme dok sve ne potrošite.
Tortu cijelu premazati kremom sa strane i po vrhu.
Ukrasiti po želji (orasi, kokos, čokolada).
Ostaviti u frižideru 12–24 sata da kore omekšaju.
-
Kore budu tvrde nakon pečenja, ali savršeno omekšaju nakon hlađenja.
-
Ako želiš ravne kore, izreži ih odmah nakon pečenja dok su vruće.
-
U kremu možeš dodati limunovu koricu, orahe ili mrvicu ruma za poseban miris.
-
Kore možeš unaprijed ispeći i zamrznuti.
-
Najbolja je kad prenoći u frižideru!