Jednostavan tradicionalni način pripreme domaćeg putera od svježeg mlijeka i pavlake.
Vrsta jela Osnovni recepti
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi domaći maslac, domaći puter, kako napraviti maslac, maslac recept, puter recept
Vrijeme pripreme 15 minutesmins
Fermentacija 1 dayd
Ukupno vrijeme 1 dayd15 minutesmins
Servings 250grama
Calories 3900
Potrebna oprema
Mikser ili blender
Staklena posuda
Gaza ili cjediljka
Posuda za čuvanje
Sastojci
1litra svježeg punomasnog mlijeka
½šolje kisele pavlakedomaća ili kupovna
Sopo želji
Priprema
Priprema kisele pavlake
Ostavite mlijeko na sobnoj temperaturi 12–24 sata da se prirodno zgusne i fermentira. Procijedite ga kroz gazu kako biste dobili domaću kiselu pavlaku.
Miješanje pavlake
Pavlaku sipajte u duboku posudu i mutite mikserom ili u blenderu na visokoj brzini dok se mast ne odvoji od tekućine.
Odvajanje putera
Nastavite mutiti dok se ne formira čvrsti žuti puter. Procijedite ga i sačuvajte mlaćenicu za druga jela.
Ispiranje putera
Maslac stavite pod hladnu vodu i rukama ispirajte dok voda potpuno ne bude bistra. Po potrebi ponovite nekoliko puta.
Začinjavanje i oblikovanje
Po želji dodajte so. Prebacite puter u posudu ili kalup, utisnite i poravnajte.
Čuvanje
Držite u frižideru 7–10 dana ili zamrznite do 2 mjeseca.
Napomene
Ako želite mekši maslac / puter, tokom ispiranja dodaj kašiku hladne vode i kratko izmijesiti.
Mlaćenica je odlična za palačinke, keks, kruh i marinade.
Korištenjem domaće pavlake dobija se najkremastiji i najbogatiji puter.