Vrilica – tradicionalni bosanski recept
Isprintaj recept
Jednostavna, mekana i sočna vrilica prelivena toplim mlijekom i maslom, idealna uz jogurt, kajmak ili mladi sir.
Vrsta jela Peciva, Prilog, tradicionalna jela
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi bosanska vrilica, preliveno tijesto, vrilica recept
Vrijeme pripreme 10 minutes mins
Vrijeme kuhanja 40 minutes mins
Ukupno vrijeme 50 minutes mins
Servings 6 osobe
Calories 310
Tepsija 30 cm
velika posuda
Šerpa
Tijesto:
- 3 šolje brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike soli
- 4 šolje vode ključale
Preljev:
- 3 šolje mlijeka
- 1 kašika soli
- 2 kašike masla
Priprema tijesta
U šerpi zagrij vodu dok ne provri.
U velikoj posudi pomiješaj brašno, so i prašak za pecivo.
Polako sipaj ključalu vodu u smjesu uz stalno miješanje kašikom.
Miješaj dok ne dobiješ glatko i gusto tijesto bez grudvica.
Ako je pregusto, dodaj još malo ključale vode — nikako hladne.
Pečenje vrilice
Tepsiju premaži uljem i zagrij u rerni na 200°C par minuta.
Prebaci tijesto u zagrijanu tepsiju i poravnaj ga do debljine oko 2 cm.
Prelij površinu s malo ulja.
Peci na 250°C dok ne porumeni, pa smanji na 180°C i peci još 20 minuta dok ne očvrsne, ali ostane rahlo.
Prelivanje mlijekom i maslom
U šerpi zagrij mlijeko sa solju i maslom dok se ne otopi.
Pečenu vrilicu izvadi iz rerne i ravnomjerno prelij toplim prelivom.
Ostaviti nekoliko minuta da upije tečnost.
-
Ako želiš hrskaviju donju koricu, neka tepsija bude dobro zagrijana prije sipanja tijesta.
-
Dodatna aroma: U rastopljeno maslo možeš dodati 1 izgnječeni čehno bijelog luka.
-
Maslo se može zamijeniti običnim puterom.
-
Mlijeko može biti pola-pola s pavlakom za bogatiji ukus.
-
Odlična uz jogurt, kajmak, kiselo mlijeko ili mladi sir.