Go Back
Uštipci - Recept

Uštipci – domaći recept

Isprintaj recept
Domaći uštipci koji se prave brzo i lako, od sastojaka koje već imaš u kući.
Vrsta jela Peciva, Prilog
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi brzo tijesto, domaci ustipci, peksimeti, ushtipci recept, uštipci recept
Vrijeme pripreme 10 minutes
Vrijeme kuhanja 20 minutes
Ukupno vrijeme 30 minutes
Servings 4 osobe
Calories 270

Sastojci

  • 400 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica suhog kvasca 7 g
  • 300 ml mlake vode
  • 2 kašike ulja
  • Ulje za prženje

Priprema

Priprema tijesta

  • U većoj posudi pomiješaj brašno, so, šećer i suhi kvasac. Dodaj mlaku vodu i ulje pa miješaj dok ne dobiješ glatko i mekano tijesto. Po konsistenciji treba biti malo gušće od onog za palačinke, ali ipak gusto da klizi s kašike.

Odmor tijesta

  • Pokrij posudu i ostavi tijesto da odmara 20 minuta. Za uštipke ne treba dugo dizanje — samo da lagano nabubri.

Prženje

  • Zagrij ulje u dubljoj tavi. Kašiku umočenu u ulje koristi da uzimaš komade tijesta i spuštaš ih u vrelo ulje. Prži sa svih strana dok ne dobiju zlatnu boju.

Cijeđenje

  • Gotove uštipke izvadi na papirne ubruse da upiju višak ulja.

Posluživanje

  • Najbolji su topli, uz pavlaku, kajmak, mladi sir ili džem.

Napomene

  • Ako želiš prozračnije uštipke, dodaj 50 ml jogurta u tijesto.
  • Za hrskaviju koricu, prži ih na malo jačoj temperaturi, ali ne previše da ne izgore.
  • Možeš dodati komadiće sira ili sitno sjeckani peršun u tijesto.