Domaći uštipci koji se prave brzo i lako, od sastojaka koje već imaš u kući.
Vrsta jela Peciva, Prilog
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi brzo tijesto, domaci ustipci, peksimeti, ushtipci recept, uštipci recept
Vrijeme pripreme 10 minutesmins
Vrijeme kuhanja 20 minutesmins
Ukupno vrijeme 30 minutesmins
Servings 4osobe
Calories 270
Sastojci
400gbrašna
1kašičica soli
1kašičica šećera
1kesica suhog kvasca7 g
300mlmlake vode
2kašike ulja
Ulje za prženje
Priprema
Priprema tijesta
U većoj posudi pomiješaj brašno, so, šećer i suhi kvasac. Dodaj mlaku vodu i ulje pa miješaj dok ne dobiješ glatko i mekano tijesto. Po konsistenciji treba biti malo gušće od onog za palačinke, ali ipak gusto da klizi s kašike.
Odmor tijesta
Pokrij posudu i ostavi tijesto da odmara 20 minuta. Za uštipke ne treba dugo dizanje — samo da lagano nabubri.
Prženje
Zagrij ulje u dubljoj tavi. Kašiku umočenu u ulje koristi da uzimaš komade tijesta i spuštaš ih u vrelo ulje. Prži sa svih strana dok ne dobiju zlatnu boju.
Cijeđenje
Gotove uštipke izvadi na papirne ubruse da upiju višak ulja.
Posluživanje
Najbolji su topli, uz pavlaku, kajmak, mladi sir ili džem.
Napomene
Ako želiš prozračnije uštipke, dodaj 50 ml jogurta u tijesto.
Za hrskaviju koricu, prži ih na malo jačoj temperaturi, ali ne previše da ne izgore.
Možeš dodati komadiće sira ili sitno sjeckani peršun u tijesto.