Rolovana piletina sa špinatom i kajmakom
Isprintaj recept
Sočna piletina punjena špinatom i kajmakom, fino zapečena – savršena kombinacija kremastog i nježnog.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Bosanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi bijelo meso, domaći recept, kajmak, pileći file, piletina sa špinatom, Rolovana piletina
Vrijeme pripreme 20 minutes mins
Vrijeme kuhanja 30 minutes mins
Ukupno vrijeme 50 minutes mins
Servings 4 porcije
Calories 350
- 4 komada pilećih fileta prsa
- 200 g svježeg špinata
- 150 g kajmaka po mogućnosti domaći
- 1 čehno bijelog luka sitno sjeckan
- So i biber po ukusu
- Maslinovo ulje ili puter za pečenje
- Malo suhog začina vegeta, sušeni bosiljak, origano – po želji
- Čačkalice ili kuhinjski konac za pričvršćivanje
Pileće filete pažljivo rastanjiti batom između dva sloja prozirne folije.
Posoliti i pobiberiti obje strane mesa.
Na malo ulja propržiti bijeli luk i dodati špinat. Pirjati 2-3 minute dok špinat ne omekša. Ostaviti da se malo ohladi.
Na svaki filet staviti kašiku kajmaka i malo pripremljenog špinata.
Pažljivo zarolati piletinu i učvrstiti čačkalicama ili koncem.
U tavi zagrijati malo ulja ili putera i kratko zapržiti rolovanu piletinu sa svih strana da dobije boju.
Prebaciti u pekač i peći u rerni na 200°C oko 25-30 minuta.
Po želji, zadnjih 5 minuta uključiti opciju za gornje pečenje (grill) radi hrskave korice.
-
Ako koristiš kupovni kajmak, biraj punomasni i kremasti.
-
Možeš dodati i malo rendanog sira za bogatiji okus.
-
Špinat može biti i smrznut, ali ga dobro ocijedi prije punjenja.