Isprintaj recept
Jednostavan i mekan kolač potopljen kombinacijom mlijeka i premazan laganim karamelom. Idealno za porodična okupljanja i sve vrste slavlja.
Vrsta jela desert, kolači
Kuhinja Balkanska kuhinja
Ključne riječi domaće trileće, mliječni kolač, tri lece, trilece, trilece recept
Vrijeme pripreme 20 minutes mins
Vrijeme kuhanja 35 minutes mins
Hlađenje 3 hours hrs
Ukupno vrijeme 3 hours hrs 55 minutes mins
Servings 12 komada
Calories 315
Biskvit
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 150 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 100 ml mlijeka
- 50 ml ulja
Mliječni preliv (Tri mlijeka)
- 500 ml mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja pavlake za šlag
- 200 ml kondenzovanog mlijeka ili zaslađenog, razrijeđenog: 150 ml + 50 ml mlijeka
Karamel preliv
- 150 g šećera
- 50 ml vode
- 150 ml slatkog vrhnja
- 20 g maslaca
Priprema biskvita
Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti i svijetli.
Dodati ulje i mlijeko pa lagano sjediniti.
Umiješati prosijano brašno i prašak za pecivo.
Sipati smjesu u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Peći u zagrijanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta.
Ostaviti da se malo ohladi, pa čačkalicom izbosti cijelu površinu.
Priprema mliječnog preliva
Pomiješati mlijeko, slatko vrhnje i kondenzovano mlijeko.
Lagano preliti preko biskvita, najbolje u 2–3 navrata da se sve ravnomjerno upije.
Ostaviti u frižideru najmanje 2 sata.
Priprema karamela
Rastopiti šećer sa vodom na srednjoj vatri dok ne dobije dublju zlatnu boju.
Skloniti sa vatre i polako dodati slatko vrhnje uz stalno miješanje.
Vratiti kratko na vatru da se zgusne.
Dodati maslac i miješati dok se potpuno ne istopi.
Karamel ohladiti i preliti preko kolača.
-
Ako nemaš kondenzovano mlijeko, možeš koristiti mlijeko + šećer, ali ukus je puniji s pravim kondenzovanim.
-
Biskvit bolje upija preljev dok je još mlak.
-
Karamel uvijek hladi 5–10 minuta prije premazivanja da ne “uđe” u biskvit previše.