Isprintaj recept
Tradicionalni kremasti omak koji se priprema za nekoliko minuta. Odličan prilog uz pire, tjesteninu, povrće ili meso.
Vrsta jela Prilog, umak
Kuhinja Bosanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi brzi sos, domaći omak, omak, sos od mlijeka i brašna
Vrijeme pripreme 3 minutes mins
Vrijeme kuhanja 7 minutes mins
Ukupno vrijeme 10 minutes mins
- 1 kašika masla ili maslaca
- 2 kašike pšeničnog brašna
- 1 jaje sobne temperature
- 1 šolja mlijeka ili biljnog mlijeka po izboru
- Prstohvat soli
- Prstohvat bijelog bibera opcionalno
- Muškatni oraščić opcionalno, prstohvat
Priprema smjese s jajetom
-
Za najkremastiji omak koristite maslac, ne ulje.
-
Ako postane pregust, razrijedite s malo toplog mlijeka.
-
Omak se zgusne dok stoji — poslužite toplog.
-
Za bogatiji okus dodajte kašiku kajmaka ili malo parmezana.
-
Može poslužiti kao osnova za brojne druge soseve (gljive, piletina, špinat…).