Go Back
Halva - Recept

Recept za halvu

Isprintaj recept
Starinska bosanska halva je jednostavna, ukusna i mirisna poslastica od brašna, šećera, vode i ulja. Priprema se brzo i idealna je kada vam zatreba nešto slatko iz kućne radinosti. Ovaj tradicionalni recept vraća nas u kuhinje naših nana i miris djetinjstva.
Vrsta jela Dessert
Kuhinja Balkanska kuhinja, Bosanska kuhinja
Ključne riječi bosanska halva, poslastica na kašiku, recept za halvu, stara halva, tradicionalna halva
Vrijeme pripreme 5 minutes
Vrijeme kuhanja 15 minutes
Ukupno vrijeme 20 minutes
Servings 4 porcije
Calories 280

Potrebna oprema

  • Dublja tava
  • Manja šerpa
  • Drvena kašika
  • Tanjir ili posuda za serviranje

Sastojci

  • 1 šolja pšeničnog glatkog brašna
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja vode
  • 1/2 šolje ulja ili po želji puter/maslac

Priprema

Priprema agde:

  • U manjoj šerpi pomiješajte vodu i šećer. Stavite da prokuha i ostavite da lagano vri 5–6 minuta.

Prženje brašna:

  • U tavi zagrijte ulje i dodajte brašno. Miješajte neprekidno dok ne dobije zlatno-smeđu boju i miris.

Spajanje:

  • Pažljivo sipajte pripremljenu agdu u prženo brašno, miješajući dok se ne sjedini.

Oblikovanje:

  • Kada se masa zgusne, odmah je prebacite u tanjir, poravnajte i po želji napravite šare.
  • Servirajte toplo ili hladno.

Napomene

  • Umjesto ulja možete koristiti maslac ili puter za puniji okus.
  • Po želji se mogu dodati mljeveni orasi, lješnjaci ili malo cimeta u agdu.
  • Ova halva se najbolje servira svježa i topla, ali može se jesti i hladna.
  • Recept je pogodan i za dane posta, uz minimalne prilagodbe.