Starinska bosanska halva je jednostavna, ukusna i mirisna poslastica od brašna, šećera, vode i ulja. Priprema se brzo i idealna je kada vam zatreba nešto slatko iz kućne radinosti. Ovaj tradicionalni recept vraća nas u kuhinje naših nana i miris djetinjstva.
Vrsta jela Dessert
Kuhinja Balkanska kuhinja, Bosanska kuhinja
Ključne riječi bosanska halva, poslastica na kašiku, recept za halvu, stara halva, tradicionalna halva
Vrijeme pripreme 5 minutesmins
Vrijeme kuhanja 15 minutesmins
Ukupno vrijeme 20 minutesmins
Servings 4porcije
Calories 280
Potrebna oprema
Dublja tava
Manja šerpa
Drvena kašika
Tanjir ili posuda za serviranje
Sastojci
1šolja pšeničnog glatkog brašna
1šolja šećera
1šolja vode
1/2šolje uljaili po želji puter/maslac
Priprema
Priprema agde:
U manjoj šerpi pomiješajte vodu i šećer. Stavite da prokuha i ostavite da lagano vri 5–6 minuta.
Prženje brašna:
U tavi zagrijte ulje i dodajte brašno. Miješajte neprekidno dok ne dobije zlatno-smeđu boju i miris.
Spajanje:
Pažljivo sipajte pripremljenu agdu u prženo brašno, miješajući dok se ne sjedini.
Oblikovanje:
Kada se masa zgusne, odmah je prebacite u tanjir, poravnajte i po želji napravite šare.
Servirajte toplo ili hladno.
Napomene
Umjesto ulja možete koristiti maslac ili puter za puniji okus.
Po želji se mogu dodati mljeveni orasi, lješnjaci ili malo cimeta u agdu.
Ova halva se najbolje servira svježa i topla, ali može se jesti i hladna.
Recept je pogodan i za dane posta, uz minimalne prilagodbe.