Sočne i ukusne punjene pljeskavice sa sirom, idealne za roštilj, tavu ili rernu.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi pljeskavice sa sirom, punjene pljeskavice, roštilj
Vrijeme pripreme 20 minutesmins
Vrijeme kuhanja 15 minutesmins
Vrijeme hlađenja smjese 30 minutesmins
Ukupno vrijeme 1 hourhr5 minutesmins
Servings 4porcije
Calories 480
Potrebna oprema
Roštilj ili grill tava
Posuda za miješanje
Folija ili tanjir za odlaganje
Sastojci
500gmljevene junetineplećka ili vrat
200gmljevene teletineopcionalno
1kašičica soli
1/2kašičice bibera
1/2kašičice sode bikarbone
1čehno bijelog lukasitno ribano
50mlmineralne vode
1kašika ulja
150gkačkavalja ili trapistanarezano na kockice ili štapiće
Priprema
Priprema smjese
U posudu stavite mljeveno meso, dodajte so, biber, sodu bikarbonu, bijeli luk, mineralnu vodu i ulje. Dobro izmiješajte rukom najmanje 5–10 minuta dok ne postane kompaktno. Pokrijte i ostavite u frižideru 30 minuta.
Formiranje pljeskavica
Uzmite dio smjese veličine teniske loptice, rastanjite u oblik kruga. U sredinu stavite nekoliko komadića sira, zatim pažljivo zatvorite meso i oblikujte pljeskavicu tako da sir ostane u sredini.
Pečenje
Pljeskavice pecite na umjereno zagrijanom roštilju ili grill tavi po 6–7 minuta sa svake strane, dok ne porumene i budu dobro pečene.
Serviranje
Poslužite uz somun, ajvar, svježi luk i kiselo mlijeko po želji.
Napomene
Umjesto tvrdog sira, možete koristiti i dimljeni sir ili kombinaciju s feta sirom za jači okus.
Sir treba da bude dobro ohlađen da se ne rastopi prerano tokom pečenja.
Pazite da rubove pljeskavice dobro zatvorite da sir ne iscuri.