Isprintaj recept
Recept za pohovani oslić – hrskava korica spolja i sočno meso iznutra. Jednostavna priprema za svaki dan.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi pohovani oslić, pržena riba, recept za oslić
Vrijeme pripreme 15 minutes mins
Vrijeme kuhanja 10 minutes mins
Ukupno vrijeme 25 minutes mins
Servings 4 porcije
Calories 320
Tava za prženje
Plitki tanjiri
Papirni ubrusi
- 600 g fileta oslića svježi ili odmrznuti
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 150 g prezli
- So po ukusu
- Biber po ukusu
- 1 kašičica suhog peršuna opciono
- 1 kašičica bijelog luka u prahu opciono
- 1 limun za serviranje
- Ulje za prženje
Ako koristite smrznuti oslić, potpuno ga odmrznite i osušite papirnim ubrusom.
Posolite i pobiberite filete, dodajte suhi peršun i bijeli luk u prahu po želji.
Pripremite tri tanjira: jedan s brašnom, jedan s umućenim jajima i jedan s prezlama.
Filete prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja, pa u prezle.
U dubokom tiganju zagrijte ulje na srednje jakoj vatri.
Pržite filete 3–4 minute sa svake strane dok ne postanu zlatno-smeđi.
Vadite na papirni ubrus da upije višak ulja.
Poslužite toplo uz krišku limuna.
-
Za dodatnu hrskavost, koristite kukuruzne prezle ili dodajte parmezan u smjesu.
-
Umjesto prženja, oslić se može peći u rerni na 200°C oko 20 minuta.
-
Najbolje je servirati odmah, ali može se podgrijati u rerni da zadrži hrskavost.