Piletina u umaku od šampinjona
Isprintaj recept
Brz i kremast recept za piletinu u bogatom sosu od šampinjona.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi brzi ručak, piletina recept, piletina sa gljivama, piletina šampinjoni, piletina sos
Vrijeme pripreme 10 minutes mins
Vrijeme kuhanja 25 minutes mins
Ukupno vrijeme 35 minutes mins
Servings 4 porcije
Calories 340
Za piletinu:
- 400 –500 g pilećeg filea isječenog na trakice ili kockice
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice mljevene paprike
Za sos od šampinjona:
- 250 –300 g šampinjona svježih, narezanih
- 1 manji crni luk sitno sjeckan
- 2 čehna bijelog luka isitnjena
- 1 kašika putera
- 200 ml pavlake za kuhanje
- 100 ml mlijeka
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1 kašičica senfa opcionalno, ali daje odličan okus
- Prstohvat timijana ili origana
- Kašika peršuna za kraj
Dinstanje luka i šampinjona:
-
Pavlaku možeš zamijeniti mješavinom mlijeka i kašike brašna za lakšu verziju.
-
Jelo je izvrsno uz pire krompir, špagete, pomfrit ili rižu.
-
Umak možeš obogatiti kašikom soka od limuna na samom kraju.