Isprintaj recept
Tradicionalna krempita sa bogatom vanilija kremom i lisnatim tijestom — lagana, prozračna i nježnog okusa.
Vrsta jela desert, kolači
Kuhinja Balkanska kuhinja
Ključne riječi bajramski kolači, bosanska krempita, krempita
Vrijeme pripreme 15 minutes mins
Vrijeme kuhanja 20 minutes mins
Hlađenje 2 hours hrs
Ukupno vrijeme 2 hours hrs 35 minutes mins
Servings 12 komada
Calories 290
Za podlogu:
- 1 paket lisnatog tijesta 500 g
- Malo brašna za razvijanje
Za kremu:
- 1 l mlijeka
- 8 žumanaca
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 120 g gustina ili 100 g brašna + 20 g gustina
- 100 g maslaca
- 3 bjelanca umućena u čvrst snijeg
Priprema lisnatog tijesta
Lisnato tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini.
Izrežite ga na dimenziju tepsije.
Pecite na 200°C oko 10–12 minuta dok ne porumeni.
Jednu koru stavite na dno tepsije, drugu ostavite za vrh (možete je izrezati na kocke prije stavljanja).
Priprema kreme
U posudi pomiješajte žumanca, šećer, vanilin šećer i gustin. Dodajte malo hladnog mlijeka da dobijete glatku smjesu.
Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja.
Ulijte smjesu od žumanaca u vruće mlijeko uz stalno miješanje.
Kuhajte na laganoj vatri dok se krema zgusne.
Maknite sa vatre i umiješajte maslac da se otopi.
Krema mora biti gusta i sjajna.
Posebno umutite bjelanca u čvrst snijeg i lagano ih umiješajte u toplu kremu.
Sastavljanje krempite
Vruću kremu sipajte preko donje kore u tepsiji.
Poravnajte površinu i ostavite da se potpuno ohladi (2–3 sata ili preko noći).
Kada se krema stegne, pažljivo položite drugu koru preko vrha (izrezanu na kocke).
Pospite šećerom u prahu.
-
Ako želite čvršću kremu, povećajte gustin za 1 kašiku.
-
Lisnato tijesto mora biti dobro ispečeno kako ne bi omekšalo od kreme.
-
Krempita je najbolja nakon potpunog hlađenja — tada se najljepše reže.
-
Bjelanca dodaju lakoću kremi, ali može i bez njih ako želite jaču strukturu.