Go Back
Krempita - Recept

Krempita – Recept

Isprintaj recept
Tradicionalna krempita sa bogatom vanilija kremom i lisnatim tijestom — lagana, prozračna i nježnog okusa.
Vrsta jela desert, kolači
Kuhinja Balkanska kuhinja
Ključne riječi bajramski kolači, bosanska krempita, krempita
Vrijeme pripreme 15 minutes
Vrijeme kuhanja 20 minutes
Hlađenje 2 hours
Ukupno vrijeme 2 hours 35 minutes
Servings 12 komada
Calories 290

Sastojci

Za podlogu:

  • 1 paket lisnatog tijesta 500 g
  • Malo brašna za razvijanje

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 8 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 120 g gustina ili 100 g brašna + 20 g gustina
  • 100 g maslaca
  • 3 bjelanca umućena u čvrst snijeg

Za vrh:

  • Šećer u prahu po želji

Priprema

Priprema lisnatog tijesta

  • Lisnato tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini.
  • Izrežite ga na dimenziju tepsije.
  • Pecite na 200°C oko 10–12 minuta dok ne porumeni.
  • Jednu koru stavite na dno tepsije, drugu ostavite za vrh (možete je izrezati na kocke prije stavljanja).

Priprema kreme

  • U posudi pomiješajte žumanca, šećer, vanilin šećer i gustin. Dodajte malo hladnog mlijeka da dobijete glatku smjesu.
  • Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja.
  • Ulijte smjesu od žumanaca u vruće mlijeko uz stalno miješanje.
  • Kuhajte na laganoj vatri dok se krema zgusne.
  • Maknite sa vatre i umiješajte maslac da se otopi.
  • Krema mora biti gusta i sjajna.
  • Posebno umutite bjelanca u čvrst snijeg i lagano ih umiješajte u toplu kremu.

Sastavljanje krempite

  • Vruću kremu sipajte preko donje kore u tepsiji.
  • Poravnajte površinu i ostavite da se potpuno ohladi (2–3 sata ili preko noći).
  • Kada se krema stegne, pažljivo položite drugu koru preko vrha (izrezanu na kocke).
  • Pospite šećerom u prahu.

Napomene

  • Ako želite čvršću kremu, povećajte gustin za 1 kašiku.
  • Lisnato tijesto mora biti dobro ispečeno kako ne bi omekšalo od kreme.
  • Krempita je najbolja nakon potpunog hlađenja — tada se najljepše reže.
  • Bjelanca dodaju lakoću kremi, ali može i bez njih ako želite jaču strukturu.