Jabukovača – tradicionalni recept
Isprintaj recept
Sočna bosanska jabukovača sa tankim korama, bogatim filom od jabuka i laganim agdom. Jednostavna, brza i uvijek savršena.
Vrsta jela desert, kolači
Kuhinja Bosanska kuhinja, tradicionalna kuhinja
Ključne riječi bosanska jabukovača, jabukovača, jabukovaca recept, kolač sa jabukama, pita sa jabukama
Vrijeme pripreme 20 minutes mins
Vrijeme kuhanja 40 minutes mins
Ukupno vrijeme 1 hour hr
Servings 8 osobe
Calories 280
Za fil
- 800 g jabuka narendanih
- 150 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 100 –150 g mljevenih oraha
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike ulja
Za slaganje
- 12 kora za pitu
- 100 ml ulja ili rastopljenog maslaca
- 2 kašike griza opcionalno, za upijanje soka
Za agdu
- 400 ml vode
- 250 g šećera
- 1 kriška limuna
Priprema fila
Oguljene jabuke narendaj i lagano ocijedi.
Dodaj šećer, cimet, vanilin šećer, orahe i malo ulja.
Promiješaj i ostavi da pusti sok.
Priprema agde
U šerpu sipaj vodu i šećer, dodaj krišku limuna.
Kuhaj 10–12 minuta, dok lagano ne zgusne.
Agdu ohladi do mlake temperature.
Slaganje jabukovače
Pleh premaži uljem.
Stavi dvije kore, premaži ih uljem i malo pospi grizom po želji.
Ravnomjerno rasporedi fil.
Postupak ponavljaj dok ne potrošiš sve sastojke.
Završnu koru premaži uljem.
-
Možeš koristiti i domaće kore – jabukovača će biti još bolja.
-
Ako su jabuke jako sočne, ostavi fil 10 minuta da ispusti tečnost.
-
Agdu uvijek sipaj mlaku na vruću pitu ili obrnuto – tako najbolje upija.
-
Za bogatiji okus dodaj grožđice ili malo ruma u fil.