Go Back
Cheesecake s jagodama - Recept

Cheesecake s jagodama

Isprintaj recept
Lagana i kremasta torta bez pečenja s osvježavajućim slojem od jagoda. Savršen desert za tople dane i svečane trenutke.
Vrsta jela desert, torta
Kuhinja domaća kuhinja, evropska kuhinja
Ključne riječi cheesecake s jagodama, desert, lagana torta, recept bez pečenja
Vrijeme pripreme 25 minutes
Vrijeme kuhanja 0 minutes
Hlađenje 4 hours
Ukupno vrijeme 4 hours 25 minutes
Servings 12 porcija
Calories 290

Potrebna oprema

  • Kalup s obručem (24 cm)
  • Mikser
  • Blender ili Štapni mikser
  • Šerpa

Sastojci

Podloga:

  • 250 g mljevenog keksa plazma ili petit beurre
  • 120 g otopljenog maslaca

Fil od sira:

  • 500 g krem sira
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kesica želatine ili 10 g + 4 kašike vode

Preliv od jagoda:

  • 300 g svježih jagoda
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica želatine + 3 kašike vode

Priprema

Podloga:

  • Pomiješaj mljeveni keks i otopljeni maslac. Utisni smjesu u dno kalupa i ostavi u frižideru da se stegne.

Fil:

  • Umuti krem sir, šećer u prahu, vanilin šećer i slatku pavlaku dok ne dobiješ glatku smjesu. Želatinu pripremi prema uputstvu i dodaj je u krem. Izlij preko podloge i stavi u frižider.

Preliv:

  • Jagode izmiksaj s malo vode, dodaj šećer i zagrij na laganoj vatri. Umiješaj pripremljenu želatinu, kratko kuhaj, pa ohladi. Prelij preko stvrdnutog fila i ponovo ohladi 3-4 sata.

Napomene

Možeš koristiti i zamrznute jagode, ali ih prethodno dobro ocijedi. Za dodatni efekat dekoriši svježim listićima mente i cijelim jagodama na vrhu.