Isprintaj recept
Popularna, lagana i svježa salata sa piletinom, krutonima i ukusnim domaćim dresingom.
Vrsta jela Glavno jelo, salata
Kuhinja internacionalna kuhinja
Ključne riječi caesar, cezar salata, dresing za cezar, lagana jela, pileća salata
Vrijeme pripreme 15 minutes mins
Vrijeme kuhanja 15 minutes mins
Ukupno vrijeme 30 minutes mins
Servings 3 porcije
Calories 420
Za salatu:
- 1 glavica zelene salate romana ili kristal
- 300 g pilećeg filea
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice bijelog luka u prahu opcionalno
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 šolje krutona domaćih ili kupljenih
- 40 g parmezana listići ili narendan
Za domaći Cezar dresing
- 3 kašike majoneze
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica limunovog soka
- 1 kašičica soja sosa zamjena za inćune
- 1 čehno bijelog luka – sitno zdrobljen
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
Priprema piletine
Piletinu posoli, pobiberi i začini prema želji.
Zagrij tavu sa malo ulja i prži file 6–7 minuta sa svake strane.
Ohladi i nareži na trakice ili kockice.
Pravljenje dresinga
U manjoj činiji pomiješaj majonezu, pavlaku, senf i limunov sok.
Dodaj soja sos, zdrobljeni bijeli luk i maslinovo ulje.
Začini solju i biberom.
Promiješaj dok ne postane glatko i gusto.
Spajanje salate
Operi i posuši listove zelene salate, pa ih iskidaj rukama.
Dodaj krutone i parmezan.
Ubaci piletinu i lagano promiješaj.
Prelij dresingom tik pred serviranje da ostane hrskava.
-
Krutone možeš napraviti od starog hljeba: isjeći na kockice, preliti maslinovim uljem i kratko zapeći.
-
Ako želiš jači ukus dresinga, dodaj još bijelog luka ili limunovog soka.
-
Za laganiju verziju koristi jogurt umjesto dijela majoneze.
-
Parmezan možeš zamijeniti gaudom ili tvrdim sirom ako ga nemaš pri ruci.